8 Μαΐ 2011

ΑΝΝΑ ΠΟΛΙΤΚΟΦΣΚΑΓΙΑ: Ενα κόμικ για το θάρρος

No Justice for Politkovskaya, No Peace for Russia



Η ρωσίδα δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια δεν είχε ψευδαισθήσεις. Μιλώντας το 2004 στο συνάδελφο του «Εψιλον» Γιώργο Πιτροπάκη, δήλωσε ευθαρσώς: «Κάθε άνθρωπος αν δεν είναι βλάκας κάτι φοβάται, κι εγώ το ίδιο. Απλώς για τον άνθρωπο που δούλεψε σε πεδία μάχης και σε πολεμικές συνθήκες η αίσθηση του φόβου κατακάθεται, δεν είναι τόσο δυνατή, αυτό συνέβη και σε μένα, και ίσως αυτό είναι το μειονέκτημά μου. Αυτή τη στιγμή αναρωτιέμαι τι θα κάνω και πώς θα συνεχίσω. Ομως, φοβάμαι -δεν φοβάμαι είναι δικό μου θέμα και δεν πρέπει ν' απασχολεί τους αναγνώστες».
Δύο χρόνια αργότερα συναντήθηκε με τις σφαίρες των εκτελεστών. Ηταν μόλις 48 ετών, αλλά είχε προλάβει να αναδειχθεί σε μεγάλη μορφή της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας, να μιλήσει ανοιχτά για τη σφαγή στην Τσετσενία, να κλονίσει την προσωπολατρία προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ολα αυτά επειδή, όπως έλεγε και η ίδια, «έβλεπε τα πάντα». Εσπευδε βέβαια να συμπληρώσει με νόημα: «Αυτό είναι και το βασικό μου πρόβλημα...». Κι αυτό το «πρόβλημα» ακριβώς, η αδυναμία της να κρατήσει το στόμα της και τα μάτια της ερμητικά κλειστά, την έστειλε στον άλλο κόσμο.
Εκτοτε πέρασε πολύς καιρός, αλλά κανείς δεν την έχει ξεχάσει. Παραμένει ένα φωτεινό παράδειγμα ελεύθερης γνώμης, θάρρους, κουράγιου και σθένους. Ιδιότητες που αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά μέσα από την ένατη τέχνη. Μέσα από ένα βιβλίο κόμικς με τίτλο το όνομά της («Anna Politkovskaja»), που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ιταλία ο εκδοτικός οίκος Becco Giallo. Την ευθύνη των κειμένων φέρει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φραντσέσκο Ματεούτσι, ενώ τα σκίτσα ανήκουν στην Ελιζαμπέτα Μπενφάτο.
Και το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς οι δύο δημιουργοί απέφυγαν τις εύκολες λύσεις και δεν προσπάθησαν να καταγράψουν τον βίο και την πολιτεία της Πολιτκόσφκαγια στο σύνολό τους. Αντ' αυτού επέλεξαν να αποτυπώσουν στο χαρτί συγκεκριμένες σκηνές από την αιματοχυσία στην Τσετσενία, από την τραγωδία στο θέατρο «Νορντ-Οστ» της Μόσχας, από τους διαδρόμους της εξουσίας, από την εξαιρετικά ύποπτη οξεία δηλητηρίαση της δημοσιογράφου που την έβγαλε εκτός μάχης ενώ ετοιμαζόταν να διαπραγματευτεί την κρίση του Μπεσλάν.
Εν ολίγοις, ο Ματεούτσι και η Μπενφάτο δεν υπέκυψαν σε μεγαλοστομίες και διδακτισμούς κι άφησαν τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους. Και η ομιλία τους μοιάζει με εκκωφαντική κραυγή για απαίτηση δικαιοσύνης. Ιδίως από τη στιγμή που οι ύποπτοι για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια αθωώθηκαν πρωτοδίκως και φαίνονται μάλλον σίγουροι για την έκβαση της έφεσης.

πηγή: Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς