19 Νοε 2009

Στο Πειθαρχικό οι απολύσεις στην Καθημερινή για το "λάθος"

Αθήνα 19 Νοέμβρη 2009

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
(Με την παράκληση της κοινοποίησης στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ)

Αγαπητοί συνάδελφοι/σες

Θέλω να σας ενημερώσω για ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν στην «Καθημερινή», των οποίων ο τρόπος αντιμετώπισης συνιστά –κατά την προσωπική μου γνώμη, αλλά και κατά τη γνώμη των συναδέλφων (όπως καταγράφηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου)- πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, στο φύλλο της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου και στις οικονομικές σελίδες πέρασε ένα πολύ σημαντικό λάθος, που εκθέτει την εφημερίδα (θα σας παραδοθεί η φωτοτυπία της σελίδας). Επρόκειτο για ένα σημείωμα συντάκτη (Βαγγέλη Μανδραβέλη) προς τον αρχισυντάκτη (Λεωνίδα Στεργίου), γραμμένο μέσα στο κείμενο, το οποίο όμως τελικά τυπώθηκε. Συγκεκριμένα, τυπώθηκε στη σελίδα 7 της Οικονομικής Καθημερινής, μέσα σε παρένθεση, η εξής φράση: «ΛΕΟ, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί». ΛΕΟ σημαίνει Λεωνίδας Στεργίου, ενώ ο Ζήρας είναι ο συνάδελφος Βασίλης Ζήρας, αρχισυντάκτης στο Οικονομικό. Το σημείωμα αναφέρεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Καταρχήν, το ίδιο το περιεχόμενο του σημειώματος εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την αξιοπρεπή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και το συνολικό κλίμα στην εφημερίδα. Από κει και πέρα, η εκτύπωση του σοβαρότατου αυτού λάθους, αποκαλύπτει προβλήματα στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας.
Η διεύθυνση της εφημερίδας εμφανίστηκε αποφασισμένη να «πάρει κεφάλια» για το συγκεκριμένο λάθος. Επίσης, οι συνάδελφοι Λ. Στεργίου και Β. Μανδραβέλης υπέβαλλαν την παραίτησή τους. Όπως σημείωνα στο πρώτο ενημερωτικό κείμενο που έστειλα προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (4/11/2009) «στην επικοινωνία που είχα, σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον διευθυντή κ. Α. Παπαχελά, παραδέχθηκα τη βαρύτητα του συγκεκριμένου λάθους, σημειώνοντας ταυτόχρονα και το πολύ ουσιαστικό πρόβλημα που εμφανίζει, όσον αφορά μια ορισμένη αντίληψη για το ίδιο το ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα, υπογράμμισα ότι πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες των συναδέλφων από τους οποίους πέρασε η σελίδα, φανερώνεται και μια γενικότερη δυσλειτουργία του συστήματος παραγωγής. Στη βάση αυτή πρότεινα να γίνει πολύ σοβαρή συζήτηση, να υπάρχουν αυστηρότατες προειδοποιήσεις τόσο προς τους συγκεκριμένους συναδέλφους όσο και γενικότερα και να συζητηθεί η οργάνωση της παραγωγής (με την ενίσχυση και αναβάθμιση της δουλειάς του συντάκτη ύλης και της διόρθωσης και όχι μόνο). Σε περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις στους υπευθύνους, σε καμία περίπτωση να μην φτάσουμε σε απολύσεις.»
Η απόφαση της διεύθυνσης όμως ήταν διαφορετική. Προχώρησε σε απόλυση των συναδέλφων Δημήτρη Παπαδόπουλου (συντάκτη ύλης) και Τόνιας Τσουράκη (διορθώτρια), από τους οποίους πέρασε η συγκεκριμένη σελίδα. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, ο συνάδελφος Β. Μανδραβέλης έχει μπει σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, ο συνάδελφος Λ. Στεργίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ δεν έχει επιβληθεί κάποια άλλη κύρωση σε στέλεχος της εφημερίδας. Υπό το βάρος των αντιδράσεων και καθώς η σ/σα Τσουράκη είναι μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, η διεύθυνση συνέβαλε στην πρόσληψή της σε άλλο Μέσο του ομίλου, αλλά με δελτίο παροχής υπηρεσιών και με μεγάλη μείωση αποδοχών! Για το συνάδελφο Παπαδόπουλο, παρά την ομόθυμη αντίδραση των συναδέλφων, παρά την κλήση του κ. Παπαχελά στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (16/11/2009) με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης, δεν υπήρξε υποχώρηση. Ο συνάδελφος μετά από 25 χρόνια στο επάγγελμα (15 περίπου στην Καθημερινή) βρίσκεται στο δρόμο, σε αναζήτηση εργασίας.
Πέρα όμως απ’ αυτή τη διάσταση, η απόλυση του Δ. Παπαδόπουλου είναι άδικη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τη δεοντολογία της πράξης, καθώς επικεντρώθηκε σε αυτόν το βάρος των κυρώσεων, αν και όπως προκύπτει από τη ροή της ύλης στις εφημερίδες (και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που αναφερόμαστε) δεν έφερε ευθύνη για την εκτύπωση του επίμαχου σημειώματος. Συγκεκριμένα, ο συντάκτης ύλης παρεμβάλλεται μεταξύ του συντάκτη και του αρχισυντάκτη. Το σημείωμα Μανδραβέλη απευθυνόταν στον αρχισυντάκτη, ο οποίος βλέπει τις σελίδες στη συνέχεια. Για το πως λειτουργεί η «αλυσίδα παραγωγής» και για το τι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει αναλυτική περιγραφή στην καταγγελία του συν/φου Παπαδόπουλου προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.
Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι δύο συνάδελφοι που απολύθηκαν είναι εκείνοι οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το σοβαρότατο πρόβλημα αντίληψης που ανέδειξε το συγκεκριμένο περιστατικό. Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι ο συν/φος Παπαδόπουλος είχε δεχθεί πριν από δύο μήνες περίπου πρόταση «εθελούσιας εξόδου» την οποία και απέρριψε. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να υποθέσει κανείς ότι ήταν προγραμμένος…
Συνολικά, σύμφωνα με την εκτίμηση και της γενικής μας συνέλευσης και οι δύο απολύσεις (της Τ. Τσουράκη και του Δ. Παπαδόπουλου) είναι άδικες και καταδικαστέες.
Ζητώ από το πειθαρχικό συμβούλιο να εξετάσει το θέμα.

Με τιμή,
Γιάννης Ελαφρός, Εκπρόσωπος των συντακτών της Καθημερινής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς