26 Μαΐ 2013

Εισήγηση βόμβα για «λουκέτο» στην ΕΡΤ και εκ νέου άνοιγμα με το 1/3 του προσωπικού

Εισήγηση βόμβα για το προσωρινό κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, με το 1/3 του προσωπικού.

Η Κάτια Μακρή γράφει σήμερα στη Real News πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη το κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τρόικας για το κλείσιμο ενός μεγάλου δημοσίου οργανισμού, και για απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Οι δύο αρχηγοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν αντέδρασαν στη συγκεκριμένη πρόταση και το αίτημα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για περιορισμό της ΕΡΤ επανέρχεται στο τραπέζι.

Αντίστοιχες πολιτικές στην Ευρώπη προτάθηκαν από το ΔΝΤ στην Ουγγαρία, όπου υπήρξε αντίδραση στην ιδέα για το λουκέτο της κρατικής τηλεόρασης στη χώρα από την EBU και την Πορτογαλία όπου υπάρχει η δέσμευση για το κλείσιμο ενός καναλιού.

Στην Αργεντινή ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, χωρίς όμως να φέρει κανένα αποτέλεσμα και στη συνέχεια ακολούθησε η εξέγερση.

Στην Ελλάδα πρώτος την ιδέα για κλείσιμο της ΕΡΤ και του Καναλιού της Βουλής κατέθεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για να εισπράξει σκληρή απάντηση από τον τότε υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη. Την επανέφερε ο άνθρωπος που τον διαδέχθηκε, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Ο τότε υπουργός Τύπου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΤ1 και διάθεση των συχνοτήτων της στην ΕΤ3 έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία με τους «Θεσσαλονικάρχες» που θέλουν ένα δικό τους κρατικό μαγαζί για να διορίζουν κόσμο.

Το αίτημα για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ κατατέθηκε και από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια, θέλουν ένα ακόμη λουκέτο μετά από αυτό του Alter.

Τι οφέλη όμως μπορεί να έχει το κλείσιμο της ΕΡΤ και το άνοιγμά της εκ νέου, με μνημονιακούς όρους, και υπό την καθοδήγηση των ιδιοκτητών ΜΜΕ;

Η ΕΡΤ σήμερα είναι το μεγαλύτερο ΜΜΕ στη χώρα με 3 τηλεοπτικά προγράμματα και ραδιοφωνικά δίκτυα εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Ακόμη και αν απολυθεί το σύνολο του προσωπικού της, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση στον προϋπολογισμό της, αφού χρηματοδοτείται απευθείας από το ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή από τα νοικοκυριά.
Αντιθέτως εκτιμάται πως θα χαθούν έως και 80 εκατ. ευρώ από φόρους και εισφορές σε διάφορα ταμεία, ενώ ο κλάδος των ΜΜΕ θα γεμίσει κι άλλους ανέργους, χωρίς να υπάρχει προοπτική να βρουν ξανά δουλειά. Μετά τις μειώσεις που έγιναν στις αμοιβές των εργαζομένων και το νοικοκύρεμα που έγινε στην εταιρεία μετά το Χρήστο Παναγόπουλο, η ΕΡΤ είναι κερδοφόρος, χωρίς χρέη.

Δεν παράγει όμως ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας, επί τουλάχιστον 5 συναπτά έτη και το τελευταίο έτος ανέβηκαν στην εταιρεία στενοί φίλοι και κουμπάροι του πρωθυπουργού, πρώην νομάρχες, γυμναστές, αποτυχημένα στελέχη της ιδιωτικής τηλεόρασης και άλλοι πολλοί.

Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της διοίκησης της ΕΡΤ και της Φώφης Γεννηματά με διαφορετική ατζέντα, όπως η επίλυση του θέματος των συμβασιούχων και η απεμπλοκή της ΕΡΤ από το καθεστώς ελέγχου των ΔΕΚΟ.

Αντιδράσεις στο πιθανολογούμενο «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Μιλώντας στο vima.gr ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου ο οποίος δήλωσε άγνοια σχετικά με το θέμα.

Επίσης να θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γκίκας Μάναλης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «δεν ήρθα για να κλείσω την ΕΡΤ».

Πολλοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν αποκλείεται οι πληροφορίες που διέρρευσαν να εντάσσονται στο πλαίσιο της πρόκλησης πανικού προκειμένου οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση να δεχτούν πιο εύκολα πιθανή συρρίκνωσή της με το κλείσιμο της ΕΤ1 και κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της.

Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της.»

Το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι Ανεξάρτητοι 'Ελληνες απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμού».

Σχέδιο Β

«Σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ενημέρωσης που κυριαρχείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελεί μια ζώνη άμυνας και ελευθερίας. Αντί η ΕΡΤ να θωρακισθεί θεσμικά από σκοπιμότητες ώστε να μη γίνεται κυβερνητικό φερέφωνο, αντί τα κομματικά κριτήρια στη στελέχωση να γίνουν αξιοκρατικά, αντί να αναβαθμισθεί η ποιότητα και η οικονομική της αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση της τρόικα φέρεται να επιδιώκει το λουκέτο ή την συρρίκνωσή της. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δίνουν μια μεγάλη μάχη για την ελευθεροτυπία κι έχουν την αλληλεγγύη μας. Όσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κλείσει το BBC, άλλο τόσο θα κλείσει και την ΕΡΤ»

Πηγές: iefimerida.gr, tovima.gr, enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς