23 Μαΐ 2013

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Δημοσιογράφων ΕΡΤ


Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά και την υπαναχώρηση της διοίκησης από τις γραπτές διαβεβαιώσεις της για την έναρξη της καταβολής των δεδουλευμένων.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κρίνουν πως η αλλαγή της στάσης από πλευράς διοίκησης δείχνει επιμονή στα σχέδια υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου φορέα ενημέρωσης τα οποία προφανώς αποτελούν πολιτική επιλογή.


Στο επίκεντρο του αγώνα μας είναι πάντοτε η υπεράσπιση του δημόσιου ρόλου και χαρακτήρα της ΕΡΤ και η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την προβολή από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της κοινωνικής αλήθειας με βάση τους κανόνες και των κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι της κοινωνίας η οποία πλήττεται σφοδρότατα αυτή την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο παίρνουν την πρωτοβουλία για διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Ο Ρόλος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε μια κοινωνία σε κρίση», όπου θα συναντηθούν οι πολιτικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς.

Επίσης, καλούν την ΕΣΗΕΑ να απευθύνει αίτημα στη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να αναγράφεται αναλυτικά στους λογαριασμούς το πώς κατανέμεται και τι ακριβώς χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες για την ΕΡΤ. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν π.χ πως το 25% του ανταποδοτικού τέλους χρηματοδοτεί ιδιωτικές «πράσινες» επενδύσεις μέσω του ΛΑΓΗΕ.

Ολο αυτό το διάστημα οι δημοσιογράφοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους και  επιπλέον την κατάργηση των συλλογικών τους Συμβάσεων. Το καθεστώς στο οποίο έχουν υπαχθεί, δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά υπαγωγή σε ένα «γκρίζο» εργασιακό μοντέλο  το οποίο καθορίζεται κατά το δοκούν από τις αποφάσεις του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου και του υπ. Οικονομικών ενώ διατηρεί όλους τους περιορισμούς του Ενιαίου Μισθολογίου αλλοιώνοντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη φύση της δημοσιογραφικής ιδιότητας.

Τα ερωτήματα παραμένουν για ακόμη μια εβδομάδα αναπάντητα:

Με ποιες κινήσεις θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ. Πως θα περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού έργου. Πως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεισφέρει στην υπεύθυνη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ποια είναι τα σχέδια για την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, το σύνολο της οποίας βρίσκεται στις λίστες «αξιοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ.

Ποια είναι η θέση της Διοίκησης για το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών που διαμορφώνει το πλαίσιο ακόμα και για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Πότε και με ποιες διαδικασίες θα επιστρέψουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που είναι άνεργοι από τον Φλεβάρη.

Ποιες είναι οι προθέσεις της  Διοίκησης για τις πολυδάπανες μεικτές και εξωτερικές παραγωγές οι οποίες εγκρίνονται εκτός κάθε πλαισίου και συγκεκριμένου σχεδιασμού αλλά και για τα «χρυσά» συμβόλαια προσωπικού ειδικών θέσεων και συμβούλων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Συνέλευση αποφάσισε στάσεις εργασίας:

Την Πέμπτη 23/05, από τις 18.00 εως τις 22.00

Την Παρασκευή, 24/05 από τις 12.00 έως τις 16.00

Το Σάββατο 25/05, από τις 07.00 έως τις 12.00μμ και

Την Κυριακή 26/05, από τις 17.00 εως τις 22.00μμ

Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους, εργαζομένους στην ΕΡΤ να πλαισιώσουν και να στηρίξουν των αγώνα των δημοσιογράφων για μια δυνατή δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς