20 Μαΐ 2013

Προσφυγή δημοσιογραφικών ενώσεων στο ΣτΕ για την ΚΥΑ αποδοχών στα κρατικά ΜΜΕ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
(ΕΣΗΕΑ), η Ένωση Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και ο πρόεδρός της Θ. Μπερεδήμας, καθώς και επτά δημοσιογράφοι, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 13.3.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται αναδρομικά από 1.1.2013 οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.).

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι η επίμαχη ΚΥΑ δεν είναι νόμιμη, καθώς δεν έχουν λάβει νόμιμη υπόσταση τα πρακτικά διαβούλευσης, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προηγούνται της έκδοσης της ΚΥΑ και είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοσή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους νόμους 4024/2011 και 4047/2012, μετά από διαβούλευση με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, καθορίζονται με ΚΥΑ οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια ΜΜΕ (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που ανήκουν στο κράτος, ΟΤΑ, κ.λπ.).

Όπως υπογραμμίζουν οι ενώσεις, από τη σχετική νομοθετική διάταξη προκύπτει ότι η πραγματοποίηση της διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις «αποτελεί ουσιώδη τύπο της έκδοσης της κανονιστικής κοινής υπουργικής απόφασης».


Στις προσφυγές τονίζεται ότι στην επίμαχη ΚΥΑ αναφέρονται τρία πρακτικά διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, αλλά αυτά ουδέποτε έλαβαν νόμιμη υπόσταση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ενώσεων, διαβιβάστηκαν σε αυτές τρία ανυπόγραφα πρακτικά συσκέψεων διαβούλευσης με την υπόδειξη να επιστραφούν «υπογεγραμμένα τα πρακτικά με τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις σας». Όμως τα έγγραφα αυτά αποτελούν απλώς σχέδια, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η οριστικοποίηση θα γινόταν με την υποβολή των προτάσεων και παρατηρήσεων, καθώς και με την υπογραφή τους από όσους παραβρέθηκαν στις συσκέψεις, προσθέτουν οι ενώσεις.

Στη συνέχεια αναφέρουν, πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με έγγραφό της, αρνήθηκε ότι έγιναν διαβουλεύσεις για την έκδοση της ΚΥΑ και δήλωσε ότι δεν υπέγραψε τα πρακτικά. Το ίδιο επικαλείται και η ΕΣΠΗΤ, με σχετικό έγγραφο, ενώ επιπρόσθετα αναφέρει ότι ο πρόεδρός της, Θ. Μπερεδήμας, δεν συμμετείχε σε μία από τις τρεις συσκέψεις. Επίσης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τσαλαπάτης, δήλωσε ότι παραβρέθηκε μόνο σε μία από τις τρεις συσκέψεις.

Τέλος, οι ενώσεις τονίζουν ότι η ΚΥΑ είναι επιπρόσθετα μη νόμιμη, καθώς στις επίμαχες διαβουλεύσεις δεν συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ούτε εκπροσωπήθηκε, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπεται από τον Ν. 4024/2011.

Πηγή:ΑΜΠΕ, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς