29 Ιουν 2013

ΤΡΟΪΚΑ: ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ TIΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Καταβαράθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέες περικοπές στις συντάξεις, ζητά η τρόικα από την δικομματική κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η «διαπραγμάτευση».
Συγκεκριμένα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στον ΟΑΕΕ, ύψους 600 εκ. ευρώ, η τρόικα ζητά "τσεκούρι" 20% με 25%στις συντάξεις καθώς και επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επεγγελματίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται ακόμη και στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής (29/6), η τρόικα ζητά τον προσδιορισμό και άλλων μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις που παρατηρούνται στη συλλογή, αλλά και στις απώλειες εσόδων από φόρους, από ασφαλιστικές εισφορές καθώς και από άλλες δράσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή η απόδοση τους δεν ήταν η αναμενόμενη, όπως για παράδειγμα η αποτυχία είσπραξης 770 εκ. ευρώ από την αύξηση του πλαφόν αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές από τα 2.400 ευρώ στα 5450.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να ανασύρει έτοιμη τροπολογία για τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014.
Στα «προαπαιτούμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής» η τρόικα δεν ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και πρόσθετα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις από φόρους και εισφορές.
Αυτό σημαίνει, πως η κυβέρνηση στην ουσία έχει ήδη συμφωνήσει πως όταν παρουσιάζονται αποκλίσεις που δημιουργούν τρύπα στα έσοδα ασφαλιστικού, τότε θα πρέπει άμεσα να παίρνει μέτρα λιτότητας.
Παράλληλα, σχεδόν μηδενική είναι και η απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη. Όμως παρότι τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν, η συνταξιοδοτική δαπάνη, για παράδειγμα του ΙΚΑ, δεν έχει μειωθεί. Αντίθετα εμφανίζει αύξηση κατά 8,25% σε σχέση με πέρυσι.
Η τρόικα, με τα δεδομένα αυτά, απαιτεί άμεσες περικοπές στις ήδη χαμηλές συντάξεις, περιμένοντας μάλιστα το τσεκούρι να πέσει τον Ιούλιο χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.
Ποσοστιαία, οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ υπολογίζονται σε 20 με 25% αφού θα πρέπει να ισοσταθμίσουν απώλειες που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- 600 εκ. ευρώ είναι η «μαύρη» τρύπα του ΟΑΕΕ
-200 εκ. ευρώ απώλεια εσόδων από το πλαφόν στις ασφαλιστικές κρατήσεις.
-200 με 250 εκ .ευρώ απώλειες εσόδων από τρέχουσες εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
-μείωση των εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ.
πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς