24 Ιουν 2013

-Φύγετε! - Δεν φεύγουμε...


Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών, ως νέος... εργοδότης τής υπό εκκαθάριση ΕΡΤ, ζητά από τους εργαζομένους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η Digea αποσπά το ψηφιακό μονοπώλιο, οδηγώντας στο λουκέτο τα περιφερειακά κανάλια

«Φύγετε από το Ραδιομέγαρο», λέει η κυβέρνηση. «Δεν πάμε πουθενά», απαντούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Μετά την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση και τη συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών για τη λειτουργία του μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δείχνει τα δόντια του στους εργαζομένους της ΕΡΤ. Κατ' αρχάς τους κάλεσε να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της και ανακοίνωσε τον τρόπο που θα αποζημιωθούν, όσοι «δικαιούνται» αποζημίωση, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα να επαναπροσληφθούν 2.000 από τους 2.656 που απασχολούσε η ΕΡΤ.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι έδωσε ήδη εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος για την καταβολή δύο μηνιαίων μισθών στους εργαζομένους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα λάβουν ένα μισθό μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ όσοι απασχολούνται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση με συμβάσεις ΠΕΘ, ειδικών συμβούλων και ως μετακλητοί, δεν θα λάβουν αποζημίωση.

«Αξιολόγηση»

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα. Πριν από αυτό όμως η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζομένους «να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, του συνδικαλιστικού φορέα της ΕΡΤ, αρνούνται να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής υπακούοντας στην εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΡΤ, Παν. Καλφαγιάννης, δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν την καταπάτηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θα είναι εδώ για να εκπέμπουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι μάσκες έπεσαν. Θέλουν να πάρουν 2.000 άτομα που θα χάσουν όλα τους τα δικαιώματα και το ταμείο ανεργίας και στη συνέχεια, στο νέο φορέα μπορεί να είναι και 50. Η νομική μας υπηρεσία ετοιμάζει εξώδικα για να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας».

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση έμεινε οριστικά εκτός ψηφιακού παιχνιδιού. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ) καταγγέλλει τα εξής:

«Εληξε στις 19 Ιουνίου 2013 η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ, για το διαγωνισμό απόδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων σε παρόχους δικτύου. Η φιλοσοφία της διαβούλευσης είναι: Ο έμμεσος οικονομικός εξαναγκασμός, ώστε να κλείσουν όλα τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια καθώς και η ύπαρξη ενός πάροχου Δικτύου για όλους, που φωτογραφίζει την Digea, μετά την κατάργηση της ΕΡΤ. Για το λόγο αυτό καλούνται όλοι οι περιφερειακοί και τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να συμπορευτούν ενωμένοι στο πλευρό της ΕΠΕΚ, ώστε να αποτρέψουμε το κλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Αποφασισμένοι θα πρέπει να μπλοκάρουμε αυτόν το διαγωνισμό προσφεύγοντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη Δικαιοσύνη, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Μας τελειώνουν την ελεύθερη φωνή της Περιφέρειας και κλείνουν τις επιχειρήσεις μας με έμμεσες διαδικασίες».

Να θυμίσουμε πως την Τετάρτη 26 Ιουνίου θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Κρήτη, μέσω Digea, που θα καλύψει περίπου 350.000 κατοίκους του νησιού στις πρωτεύουσες Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, καθώς και τμήμα των νομών αυτών. Οπερ σημαίνει πως είναι θέμα χρόνου να καλυφθεί όλη η επικράτεια από τον πάροχο που, σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ημερών, φιλοδοξεί να αποσπάσει το ψηφιακό μονοπώλιο.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Των Χρήστου Ξανθάκη, Ντορίτας Λουκίσσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς