10 Μαρ 2015

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ:Ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να σωθεί με σωστές πολιτικές χωρίς να θυσιάσει ανθρώπους




Του Νίκου Κωτσικόπουλου
υποψήφιου για την Εξελεγκτική Επιτροπή
του ΕΔΟΕΑΠ






Συνάδελφοι,
Μάλλον το έχετε καταλάβει οι περισσότεροι: Η μεγαλύτερη παγίδα αυτής της κρίσης που χτυπά όλους μας, είναι που δίνει την ευκαιρία σε επίδοξους σωτήρες, να τη χρησιμοποιήσουν για να την κάνουν χειρότερη κι αγιάτρευτη, με προτάσεις για νέες περικοπές, νέα λιτότητα, νέα μέτρα- χωρίς μέτρο…
Οι φορείς αυτού του δόγματος, θέλουν να το εφαρμόσουν κατά κανόνα, στον κλάδο της υγείας, πρόνοιας, της ασφάλισης, των συντάξεων. Με τον «δικό μας» ΕΔΟΕΑΠ, να έχει ήδη πάρει, πολύ από αυτό το φαρμάκι. Οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς, οι άνεργοι, το δοκίμασαν…
Έτσι, μετά το κούρεμα, τα κύματα της ανεργίας και τη μείωση μισθών- εισφορών, είμαστε πια σε ένα σημείο, που ο ΕΔΟΕΑΠ, αν δεν αλλάξει πολιτική, κινδυνεύει περισσότερο από την εφαρμογή αυτού του είδους της «θεραπείας» με λιτότητα. Ειδικά αν η δόση, του σκληρού αυτού ναρκωτικού αυξηθεί, με παράλληλη αδιαφορία στην επείγουσα ανάγκη, να αυξηθούν τα έσοδά του.
Σκληρό ναρκωτικό. Γιατί φάρμακο, όχι, δεν είναι.
Οι επικίνδυνες προτάσεις που...


... αδιαφορούν για το πραγματικό πρόβλημα, απαιτούν από όλους μας, εθελοντικά, να παραιτηθούμε από αυτονόητα δικαιώματα και παροχές που έχτισαν επί δεκαετίες, οι δικές μας εισφορές.
ΚΑΙ βλέπουμε υποψηφίους για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ να θέλουν να τον «σώσουν» ξανά, έτσι όπως τον έσωσαν και πριν. Με αποτέλεσμα:
1.Να έχει χάσει τα αποθεματικά του από το κούρεμα, όταν θα μπορούσε να τα έχει διασώσει, αν όχι στο 100% τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Και θα μπορούσε να διεκδικήσει τα χαμένα πιο αποτελεσματικά, χωρίς να χάνει χρόνο και χωρίς να σβήνει μόνος τα ίχνη του εγκλήματος, με πωλήσεις υποτιμημένων –κουρεμένων ομολόγων.
2.Να χάνει τώρα έσοδα από τις εισφορές των εργαζομένων, που τείνουν να καταντήσουν σπάνιο και προστατευόμενο είδος στον κλάδο, ειδικά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
3.Να χάνει κυρίως από το αγγελιόσημο εδώ και πολύ καιρό. Το αγγελιόσημο που ενώ πολλές δυνάμεις και πρόσωπα του κλάδου, προτείνουν σωστά, να επεκταθεί στο διαδίκτυο και να εισπραχθεί, άλλοι αδιαφορούν για αυτή την ανάγκη και προωθούν νέες περικοπές.
4.Όταν χάνονται έσοδα, υπάρχει πρόταση για νέες περικοπές στην περίθαλψη την επικούρηση με ταυτόχρονη ΔΙΑΓΡΑΦΗ ανέργων… Θα τα δεχθούν αυτά οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι;
5.Για την περίπτωση που αυτά δεν περάσουν ευθέως, διαρρέονται συμβουλές και σκέψεις για «επαγγελματικό ταμείο». Όπου το ακούτε, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το περιτύλιγμα όλων των παραπάνω, με έναν ασαφή τίτλο. Κάτω από το περιτύλιγμα όμως, τα προτεινόμενα μοντέλα, προβλέπουν παροχή περίθαλψης ανάλογα με τα εισοδήματα. Και αν είσαι άνεργος ή χαμηλόμισθος θα πληρώνεις, αλλιώς δεν θα έχεις περίθαλψη.
Όλα αυτά ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, όπου έγιναν ξεκάθαρες, δύο τάσεις: Η πρώτη ήθελε εφαρμογή των παραπάνω. Αντίθετα η δεύτερη τάση ήθελε την είσπραξη του αγγελιοσήμου και την επέκτασή του στο διαδίκτυο, που μπορούμε να διεκδικήσουμε συλλογικά και οργανωμένα από τη νέα κυβέρνηση.
Υπήρχε ακόμα προς την κατεύθυνση αυτή, και πρόταση να μελετηθεί η δυνατότητα για άλλου είδους οικονομίες όπως η πιθανή μείωση της δαπάνης προμηθειών, με απευθείας διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές στο χώρο του φαρμάκου.
Ενδιάμεσα και μέχρι να αρχίζουν να αποδίδουν πολιτικές για την αύξηση των εσόδων, θα μπορούσαν να καλυφθούν για ένα ή δύο χρόνια οι ταμειακές ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ, από την προ-είσπραξη των εσόδων του αγγελιοσήμου, από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Υπήρξαν προτάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνάδελφοι,
Η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, δεν μπορεί να έρθει με περικοπές που έχουν το χαρακτήρα του αποκλεισμού των ανέργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Σκεφθείτε ότι το ετήσιο έλλειμμα του ΕΔΟΕΑΠ, στα 10 εκατομμύρια ευρώ, δεν καλύπτεται ούτε περικοπεί το σύνολο των ετήσιων παροχών για επικούρηση που είναι 30% μικρότερο.
Όσο για την περικοπή των παροχών στους ανέργους, δεν θα φέρει ουσιαστικά κανένα όφελος στα ταμεία. Είναι προτάσεις αυτές; Αυτά αποσκοπούν στη διάλυση του ΕΔΟΕΑΠ.
Αντίθετα η είσπραξη αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο, μπορεί να καλύψει με το παραπάνω το ετήσιο έλλειμμα, ακόμα και να αφήσει πλεόνασμα.
Η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ λοιπόν, απαιτεί να περιφρουρήσουμε το μοναδικό του πόρο, το αγγελιόσημο. Να αυξήσουμε τα έσοδα με ενέργειες για την είσπραξή του, να κινητοποιηθούμε για την επέκτασή του, επιτέλους στο διαδίκτυο. Να προστατεύσουμε, εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.
Στο χέρι των συναδέλφων, είναι να επιλέξουν σωστά και να φροντίσουν να τοποθετήσουν άξια πρόσωπα σε κάθε τομέα.
Εκτιμώντας, ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να ελέγξουμε τη διοίκηση, για να ασχοληθεί ενεργητικά με τα έσοδα, δίνοντας λόγο για κάθε δαπάνη αλλά και κάθε περικοπή, δίνοντας στοιχεία για το κόστος και την ωφέλεια κάθε απόφασης και κάθε ενέργειας,
Ασκώντας έλεγχο, ώστε να διεκδικήσει και να περιφρουρήσει τον πόρο του ταμείου μας και να σταθεί περισσότερο στις ανάγκες των ασθενών, στον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο και τον άνεργο…
Συνάδελφοι
Ζητώ την ψήφο σας για την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ. Το ταμείο μας μπορεί να σωθεί με σωστές πολιτικές χωρίς να θυσιάσει ανθρώπους και δικαιώματα και είμαι αποφασισμένος να παλέψω γιαυτό.
Νίκος Κωτσικόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς