5 Μαΐ 2009

Συνοπτικές διαδικασίες εγγραφής στήν ΕΣΗΕΑ και "κόψιμο" του 1/3 των υποψήφιων

Επιστολή πρός το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατέθεσαν τα εκλεγμένα μέλη της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Νανά Νταουντάκη και Παναγιώτης Ράμμος σε μιά τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν το άδικο "κόψιμο" 90 περίπου συναδέλφων απο τίς εγγραφές στο Σωματείο τους. Μάταιος ο κόπος. Η πλειοψηφία του ΔΣ λειτουργώντας με προκλητικά ψηφοθηρικούς όρους συνεχίζει να αυθαιρετεί , μετατρέποντας ενα δικαίωμα- αυτό της συμμετοχής των δημοσιογράφων στο Σωματείο τους -σε ρουσφέτι. Την απάντηση θα τήν πάρουν απο τους συναδέλφους στίς εκλογές του Μαϊου. Παραθέτουμε την επιστολή:
Προς
τον πρόεδρο,
τον Γενικό Γραμματέα
τα μέλη του προεδρείου
τα μέλη του ΔΣ
Συνάδελφοι,
Η- πρωτοφανής για την ΕΣΗΕΑ- εσπευσμένη «συνοπτική» διαδικασία εγγραφών (με, εμφανώς αντιληπτό σε όλους, ψηφοθηρικό στόχο) και η εξ αιτίας αυτής απίστευτη προχειρότητα διεξαγωγής τους (τα «επεισόδια» κατά τις εξετάσεις το μαρτυρούν..) δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους και στο Σωματείο.
Κι αυτό γιατί με τις διαδικασίες που επιλέξατε, με αποκλειστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα και του προεδρείου αλλά και την συναίνεση μελών του ΔΣ , και αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις, καθιστάτε αυτές τις εγγραφές το λιγότερο παράτυπες, και χωρίς αμφιβολία αντισυνταγματικές. Οι λόγοι είναι οι εξής:
1. Αποκλείσατε από τις εγγραφές συναδέλφους με 10 και παραπάνω χρόνια εργασίας με το επιχείρημα ότι «δεν έχουν τα τυπικά προσόντα» όταν την ίδια στιγμή αποδεχτήκατε προς εγγραφή άλλους συναδέλφους με τις ίδιες προϋποθέσεις . Το ίδιο κάνατε και με άλλους που απασχολούνται σε διάφορες εκπομπές
2. Αλλάζετε, κατά περίπτωση, τα κριτήρια εγγραφής χωρίς κανένα κανόνα, αδικώντας έτσι κατάφωρα όποιον, τη κάθε στιγμή δεν εμπίπτει στον «κανόνα» της στιγμής. Και το κριτήριο εξαρτάται από το πόσο «γνωστός» σε σας (άρα, έστω εν δυνάμει, ψηφοφόρος σας είναι) και αλλάζει αν ο συνάδελφος είναι «άγνωστης» ή «εχθρικής» παραταξιακής τοποθέτησης. Στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων που η συγκεκριμένη πλειοψηφία «κυβερνά» με τον ίδια αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο την ΕΣΗΕΑ τα κριτήρια έχουν αλλάξει τόσες φορές που πλέον είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς ποια είναι. (Σ.Σ. ή ύπαρξη «επιτροπής εγγραφών» μόνο για τα μάτια του κόσμου δημιουργείται).
3. Αποκρύψατε την αλλαγή προϋποθέσεων σε σχέση με το καταστατικό γεγονός που αδικεί κατάφορα συναδέλφους που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα το απολυτήριο στρατού. Ως αποκατάσταση της αρχής της ισότητας αλλά και αποφυγή της «κατά περίπτωση» επίλυσης του θέματος προτείναμε να ανακοινωθεί η απάλειψη αυτής της προϋπόθεσης ώστε, αφού ομόφωνα το δεχόμαστε, να ωφεληθεί κάθε ενδιαφερόμενος από αυτό. Στα λόγια αποδεχτήκατε την πρόταση αλλά στην πράξη η σχετική ανακοίνωση περιελάμβανε κι αυτή την προϋπόθεση και όταν διαμαρτυρηθήκαμε ο Γ. Γραμματέας περιορίστηκε να πει «το ξέχασα»… ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΙΩΠΗ…
Πέρα από τις αδικίες, τις ανισότητες, τις αυθαιρεσίες, την κραυγαλέα εγγραφή μη δημοσιογράφων και τον αποκλεισμό άλλων, πέρα από την άνιση μεταχείριση την οποία σας επισημάναμε από την πρώτη σχετική συνεδρίαση καλώντας σας να περιλάβετε στις εγγραφές και τους υπόλοιπους- κατάφορα αδικημένους συναδέλφους- υπάρχει ένα ακόμη θέμα νομιμότητας το οποίο, κατά την γνώμη μας, άπτεται και της εκλογικής διαδικασίας.
Και συγκεκριμένα:
Όσοι συνάδελφοι «κόπηκαν» δεν έχουν την δυνατότητα (που τους δίνει ρητά και κατηγορηματικά το καταστατικό) να προσφύγουν στο Μικτό Συμβούλιο για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να γίνουν μέλη του Σωματείου τους, αφού οι ημερομηνίες ως τις εκλογές δεν το επιτρέπουν.
Και δεν είναι μόνο οι εκλογές και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που παραβιάζεται- και καλούμε την εφορευτική επιτροπή να το εξετάσει.
Είναι και η επ αόριστον παράταση της εισόδου τους στο σωματείο (και την περίθαλψη), αφού και μετά τις εκλογές θα περάσει αρκετός χρόνος (το 2007 στην ΕΣΗΕΑ ήταν πέντε μήνες και στην ΠΟΕΣΥ ήταν 11 μήνες…) ως τη συγκρότηση σε Σώμα που και πάλι δεν θα έχει βέβαια ως προτεραιότητά του τις εγγραφές- αφού άλλωστε οι εκλογές θα έχουν τελειώσει.
Καλώς να έρθουν οι συνάδελφοι στο Σωματείο τους .Εμείς (και ως παρατάξεις και ως πρόσωπα) είμαστε από αυτούς που έχουν δώσει μάχες για να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΣΗΕΑ στους δημοσιογράφους. Αλλά ΜΟΝΟ στους δημοσιογράφους και σε ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους ανεξαρτήτως παρατάξεως, πολιτικής τοποθέτησης και…μπάρμπα στην Κορώνη.
Σας καλούμε, λοιπόν, έστω και την τελευταία στιγμή να επαναφέρετε την τάξη και να αποκαταστήσετε τις αδικίες σε βάρος πραγματικών δημοσιογράφων, συναδέλφων μας. Και ζητούμε να συζητηθεί αυτό το θέμα πριν από οτιδήποτε άλλο σχετικά με τις εγγραφές.

Νανά Νταουντάκη Παναγιώτης Ράμμος

Μέλη του ΔΣ από την παράταξη "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" (Δημοσιογραφική Συνεργασία-Αριστερή Όχθη-Ανεξάρτητοι)

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου μας που έχει αδικηθεί και θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

2 σχόλια:

  1. Τον απεργοσπάστη του "Πλάνετ" ήξεραν να τον κάνουν μέλος, μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Μικτού Συμβουλίου να απορρίψει την αίτησή του. Γιατί; Έρχονται οι κάλπες και εκεί θα τα πούμε...Με ρουσφέτια σκέπτονται να "κατοικήσουν" τον 7ο όροφο; Αρκετά με τους ρουσφετολόγους! Δεν είμαστε πελατάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα προλάβει άραγε ο απερχόμενος πρόεδρος να περιλάβει όλα όσα έγιναν στο Δ.Σ. στα "πεπραγμένα" του, που μας έχει ζαλίσει να μας τα στέλνει άπειρες φορές και να μας μπλοκάρει τα email μας; Η πλειοψηφία ας διορίσει κανέναν όσο προλαβαίνει γιατί πολύ σύντομα θα πρέπει να πακετάρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς