6 Μαΐ 2009

O εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο DERBY μιλάει για το λουκέτο στίς αθλητικές εφημερίδες

Συνέντευξη παραχώρησε ο εκπρόσωπος εργαζομένων του Derby, Μάκης Διόγος στο gazzetta.gr και μιλάει εφ' όλης της ύλης. Για τους λόγους που οδηγούν στο "λουκέτο" του Derby, στις ελπίδες που υπάρχουν για να αλλάξουν τα δεδομένα, για τους εργαζόμενους... Για όλα!

---Ήταν εντελώς ξαφνικό για εσάς αυτό που έγινε; Υπήρχαν προμηνύματα;

---"Εντελώς ξαφνικό. Ξαφνικό σε ότι αφορά στην σχέση μας με την εργοδοσία και στην σχέση και την συμπεριφορά της απέναντι μας, γιατί ήταν συνπεπέστατη. Δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα. Αντιθέτως υπήρχε σχεδιασμός για περαιτέρω βελτίωση της εφημερίδας, νέες στήλες, κ.τλ.".

---Πως θα αντιδράσετε;

---"Σαν εργαζόμενοι αυτό που θα κάνουμε είναι πως αφενός μέχρι τις 31 Μαίου θα συνεχίσουμε με το ίδιο τρόπο όπως εννέα χρόνια τώρα να βγάζοουμε το Derby, γιατί το Derby κόντρα σε όσα ακούγονται, απο την πρώτη μέρα είναι μία παρέα όλα τα παιδιά και αυτό που καταθέτουμε καθημερινά είναι η άποψη μας. Είτε συμφωνεί κάποιος με αυτήν, είτε διαφωνεί, εμείς αυτό κάναμε εννέα χρόνια και θα το κάνουμε μέχρι τις 31 Μαίου. Πάράλληλα σε ότι αφορά στην τύχη της εφημερίδας αναμένουμε τυχόν προτάσεις προ την ιδιοκτησία, αλλά πάνω σε αυτό το θέμα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".

---Είναι παράξενο, πάντως, να πραναγγέλεται το κλείσιμο μίας εφημερίδας ένα μήνα πριν. Δεν έχει προηγούμενο...

---"Και σε εμάς ήταν παράξενο. Υπάρχει μία εξήγηση κατά την άποψη μου. Ο Αντώνης Δελλατόλας, επειδή είναι και αυτός δημοσιογράφος και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να κλείνει μία εφημερίδα και να μένουν στον δρόμο 70 εργαζόμενοι, επέλεξε να δώσει ένα μήνα περιθώριο στην εφημερίδα ώστε να γίνουν όλα πιο ήρεμα και σωστά. Γιατί μας διαβεβαίωσε πως θα αποζημιωθούμε κανονικά και αυτό επειδή θέλει μία διαδικασία, θέλησε να έχει μία άνεση χρόνου και η εταιρία του ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει".

---Ποιός είναι ο λόγος τελικά για το "λουκέτο"; Οικονομικός ή ...πολυμετοχικός;

---"Κατ' αρχάς όταν οι εργαζόμενοι θα φτάσουν στο σημείο να επιλέγουν τα αφεντικά τους τότε θα μιλάμε για μία άλλη κοινωνία. Αυτό το λέω, γιατί εννιά χρόνια ακούγαμε συνέχεια ότι είμαστε του τάδε, του δείνα, του από εδώ, του από εκεί. Εγώ ξέρω πως έξι χρόνια ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν ο Γιώργος Τράγκας, τρία χρόνια ο Αντώνης Δελλατόλας. Το ότι η εφημερίδα απευθυνόταν στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ήταν επιλογή των δύο ιδιοκτητών. Από εκεί και ύστερα εμείς εννιά χρόνια κάναμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την δημοσιογραφική δουλειά μας. Γι αυτά που γράφαμε, πολλοί συνάδελφοι δέχτηκαν απειλές κατά καιρούς, άλλοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και το αποκορύφωμα βέβαια είναι η επίθεση που δέχτηκε ο Κώστας Γκόντζος πριν από λίγο καιρό μετά από αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Όλα αυτά συνέβησαν γι' αυτά που έγραφαν επώνυμα οι δημοσιογράφοι του Ντέρμπι. Δεν θυμάμαι κανέναν απ' όλους αυτούς που λέγανε πως ανήκουμε στον τάδε, στον δείνα επιχειρηματία, να τα είχε αμφισβητήσει. Τώρα για το κλείσιμο αυτό καθε αυτό, σύμφωνα με τα όσα μας ανακοίνωσε ο κύριος Δελλατόλας, οι λόγοι είναι γνωστοί. Ο οικονομικός, η χαμηλή κυκλοφορία της εφημερίδας, αλλά και ο οικονομικός αποκλεισμός, όπως μας τόνισε, από μερίδα παραγόντων του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού".

---Πάνω απ' όλα, όμως, βρε Μάκη, εφημερίδα είναι οι άνθρωποι...

---"Προφανώς. Το Derby αν είχε κάτι να περηφανεύεται ήταν πως επί εννέα χρόνια κρέμαγε στα περίπτερα την άποψη των συντακτών του για διάφορα θέματα. Όχι μόνο για το ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να σου πω πως έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια θέματα και απόψεις για την πολιτική, την μουσική, τον κινηματογράφο, τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι άδικο να κρίνεται το Derby μόνο ως εφημερίδα που απευθυνόταν στους φίλους του Παναθηναϊκού. Όχι πως δεν ήταν αυτό. Αύτό ήταν, αλλά παράλληλα υπήρχαν απόψεις για όσα πράγματα ενδιαφέρουν έναν σύγχρονο άνθρωπο. Φαίνεται πως κάποιοι ενοχλούνται απ' την αντίθετη άποψη. Κολλάνε την ρετσινιά "οπαδική εφημερίδα" και νομίζουν πως καθάρισαν. Μα και οι περισσότεροι απ' αυτούς τους οπαδούς παριστάνουν".

---Γιατί χαρακτήρισες ως "ελεημοσύνη" την πρόταση που έκανε ο κύριος Βγενόπουλος;

---"Ο κύριος Βγενόπουλος εξέδωσε μία ανακοίνωση, στην οποία εκθέτει τις απόψεις του. Είναι δικαίωμα του. Όταν, όμως, δηλώνει ότι θα προτείνει στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να πορσληφθούν οι απλοί εργαζόμενοι (υπάρχουν και σύνθετοι εργαζόμενοι;) αυτό θεωρώ πως είναι προσβλητικό γιατί στο Derby εννιά χρόνια υπήρχαν μόνο εργαζόμενοι. Ούτε απλοί, ούτε σύνθετοι, ούτε προνομιούχοι, ούτε μη προνομιούχοι. Ήμασταν όλοι του ίδιο. Πιστεύω πως ο κύριος Βγενόπουλος είχε καλή πρόθεση όταν έλεγε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε περιοδικό που θα βγάλει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όμως δεν είναι λίγο οξύμωρο από την μία να κατηγορεί τηνι ΠΑΕ ότι χρηματοδοτούσε μία εφημερίδα και απ' την άλλη να ζητάει να δουλέοψυμε σε ένα περιοδικό που θα βγάζει η ΠΑΕ;".

---Υπάρχει κάποια πληροφόρηση πως μπορεί να προκύψει κάτι θετικό ως το τέλος του μήνα; Ή, απλά, ελπίζετε πως κάτι μπορεί να συμβεί;

---"Είναι μία ελπίδα. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει άλλη δουλειά, αλλά δεν ξέρω κάτι".

---Ψυχολογικά πως μπορεί να λειτουργήσει ένας εργαζόμενος όταν ξέρει πως σε λιγότερο από μήνα θα μείνει δίχως δουλειά;

---"Ψυχολογικά δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες, ειδικά για τα νέα παιδιά. Πρέπει να σου πω πως σήμερα που μιλάμε τέσσερα παιδιά του Derby μπήκαν στην ΕΣΗΕΑ. Πάνω από δέκα παιδιά έγιναν μέλη της ΕΣΗΕΑ μέσω του Derby και είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι όλοι. Θα δουλεύουμε σαν να είναι η πρώτη μέρα, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο".

---Όλα αυτά που συνέβησαν ανήκουν, ως ένα σημείο, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης;

---"Σίγουρα επηρεάζεται και απ' την οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε και απ' την πλευρά της ιδιοκτησίας οικονομικό πρόβλημα".

---Η ΕΣΗΕΑ τι μπορεί να κάνει; Ή τι πρέπει να κάνει;

---"Τα συνδικαλιστικά όργανα το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να προστατεύουν τους εργαζόμενους ώστε να περιορίζονται φαινόμενα όπως αυτό που συνέβη στο Derby. Δυστυχώς ο αθλητικός Τύπος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, έχουν κλείσει μέχρι στιγμής εφτά εφημερίδες, η Sportime, η Αθλητική Ηχώ, η Ένωση, η XL, το Center For, η Fun News, το Νταμπλ και με το Derby θα γίνουν οκτώ. Δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι απ' αυτή την εικόνα".

---Κάποιος θα πει, όμως, πως δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων να βγαίνουν τόσες αθλητικές εφημερίδες...

---"Αφενός είναι θέσεις εργασίας, αφετέρου είναι ελεύθερη οικονομία. Γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε επειδή κυκλοφορούν δέκα μάρκες γάλα. Εφόσον υπάρχει ζήτηση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έτσι οι εφημερίδες κυκλοφορούν. Παλαιότερα κυκλοφορούσαν περισσότερες πολιτικές".

---Υπάρχει η σύμπτωση-συγκυρία, να έρχονται διπλές εκλογές. Σε ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ. Στον δεύτερο είσαι και υποψήφιος για το Δ. Σ.

---"Οι εκλογές από μόνες τους δεν λένε τίποτα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμμετοχή. Να καταλάβουν όλοι ότι οι εκλογές είναι η αρχή μίας προσπάθειας και όχι το τέλος. Θα βγεί ένα νέο Δ. Σ. στον ΠΣΑΤ. Δεν έχει σημασία ποιά πρόσωπα θα τον απαρτίζουν τον Σύνδεσμο. Σημασία έχει οι συνάδελφοι να είναι κοντά στον ΠΣΑΤ, στις επιτροπές του, έτσι ώστε αυτά που μπορεί ο ΠΣΑΤ να κάνει να τα κάνει ακόμα καλύτερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς