2 Νοε 2009

Η εκδικητική απόλυση τιμωρείται και..αποζημιώνεται

Ετσι αποφάσισαν τα δικαστήρια. Και μπορεί η απόφαση να μήν αφορά δημοσιογράφο αλλά κάτι ξέρουμε κι εμείς απο τέτοια στο χώρο μας. Γιαυτό και αναδημοσιεύουμε την είδηση- έτσι για να τήν μαθαίνουν όσοι χρειάζεται...

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 983/2009 απόφασή του δικαίωσε 63χρόνο εργαζόμενο σε επιχείρηση παραγωγής αφρολέξ στην Αττική, καθώς κρίθηκε ότι η απόλυση του έγινε από "έχθρα και εκδικητικότητα"...

...ενώ το δικαστήριο του επιδίκασε το ποσό των 1.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

O εργαζόμενος προσλήφθηκε το 1994 ως ανειδίκευτος εργάτης και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες ειδικότητες, όπως είναι ελαιοχρωματιστής, εργάτης παραγωγής αφρολέξ, χειριστής πριονοκορδέλας και μύλου, αλλά απασχολήθηκε και στην παραγωγή αφρολέξ.

Mέχρι το 2005 οι σχέσεις του εργαζόμενου με τους αρμόδιους της επιχείρησης και ιδίως με τον νομικό εκπρόσωπό της ήταν καλές. H εμμονή του εργαζομένου να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των υπευθύνων της επιχείρησης, οι οποίοι μετέβαλαν την στάση τους απέναντι του, κάνοντας παράλληλα και αρνητικά σχόλια για το πρόσωπο του και την παραγωγικότητα του.

Tου αφαίρεσαν τα καθήκοντα χειριστή μύλου που είχε και τον απασχόλησαν στη θέση του βοηθού χειριστή πριονοκορδέλας.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2005 η επιχείρηση κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας, ενώ την προηγούμενη μέρα ο εργαζόμενος είχε δώσει ένορκη κατάθεση υπέρ συναδέλφου του ο οποίος είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος της επιχείρησης για εργατικό ατύχημα που είχε υποστεί.

"Το Εφετείο έκρινε ότι η απόλυση του εργαζόμενου οφείλεται σε εκδικητικότητα και εχθρική διάθεση του εκπροσώπων της επιχείρησης προς των εργαζόμενο που οφείλεται αποκλειστικά στην επιδίωξή του να υπαχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στην ένορκη κατάθεση που έδωσε υπέρ συναδέλφου του.

Κρίθηκε ότι η απόλυση είναι καταχρηστική και με τις ενέργειες της η επιχείρηση προσέβαλε την προσωπικότητα του εργαζόμενου.

Το δικαστήριο επιδίκασε 1.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη του εργαζόμενου και το ποσό των 17.066 ευρώ υπέρ του απολυθέντα για μισθούς υπερημερίας.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση και απέρριψε την αναίρεση της επιχείρησης, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει επαρκείς και σαφείς αιτιολογίες."
Πηγή:troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς