3 Νοε 2009

ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ-κρατικά και ιδιωτικά

Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα ΜΜΕ. Πρώτιστο μέλημα θα είναι η «ψηφιακή» αδειοδότηση των καναλιών, με υποχρέωση όσων ήδη εκπέμπουν να αδειοδοτηθούν για αναλογική εκπομπή μέχρι την κατάργησή της, το 2012. Στη συνέχεια βάρος θα δοθεί στη Διαφάνεια και την κρατική διαφήμιση. Όπως προκύπτει από το σχέδιο του Π.Δ. που κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, από το υπ. Εσωτερικών μεταφέρονται στον Πρωθυπουργό οι Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (και η έγκριση κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων) ενώ η εποπτεία ΕΡΤ και ΑΠΕ μεταβιβάζεται στον υπουργό Πολιτισμού.
Στο υπ. Εσωτερικών παραμένει η Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ και η εποπτεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Εντωμεταξύ τρεις επιτροπές που συνεστήθηκαν με πρωτοβουλία του π. υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ, Κ. Γκιουλέκα καταργεί η κυβέρνηση: Την επιτροπή για «θέματα ΜΜΕ και επικοινωνίας στη Β.Ελλάδα», για την «Παιδεία για τα ΜΜΕ» και αυτήν για τον «Απόδημο ελληνισμό και τα ΜΜΕ».
«Αλλαξαν χέρια» και τυπικά το κανάλι 10 και το Sport tv

Ολοκληρώθηκαν και τυπικά δυο αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο ισάριθμων τηλεοπτικών σταθμών της Αττικής. Ειδικότερα, στον Γιώργο Κυριακίδη του Πέτρου, πέρασε το 100% της Ραδιοτηλεοπτικής Προβολής Α.Ε., που διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό σταθμό Sport TV (πρώην Magic), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παρά το ότι η σχετική απόφαση έγκρισης από την Ολομέλεια της ανεξάρτητης ραδιοτηλεοπτικής αρχής δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα δε με το ίδιο αρχείο στην MYENPI Ανώνυμη Εκδοτική Εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 100% στον Πέτρο Κυριακίδη του Γεωργίου -ιδιοκτήτη του Flash αλλά και των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Ημερήσιος Τύπος- πέρασε και το 100% της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτικές Εκμεταλλεύσεις Jeronimo Groovy που διαχειρίζεται το Κανάλι 10.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυριακίδης μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές ΜΜΕ τον τελευταίο χρόνο, αφού εκτός από την εφημερίδα Espresso και το ραδιοσταθμό Flash, έχουν μερίδιο και στον Πήγασο.
Σε ό,τι αφορά τους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς επισημαίνεται ότι και οι δυο εκπέμπουν στο νομό Αττικής, είναι περιφερειακής εμβέλειας και έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής για το μεταβατικό στάδιο, πράγμα το οποίο ανοίγει ουσιαστικά την «πόρτα» και για την εξασφάλιση ψηφιακής άδειας, όταν θα γίνουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Το μεν Sport TV -παλαιότερα ιδιοκτησίας Σ. Κόκκαλη- το 2008 παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 1,36 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το 2007 κατά 18% και καθαρές προ φόρων ζημίες ύψους 828 χιλιάδων ευρώ.
Το Κανάλι 10 -παλαιότερα ιδιοκτησίας Γ. Τράγκα- το 2008 παρουσίασε πωλήσεις 2,77 εκατ. ευρώ, αυξημένες 10% σε σχέση με το 2007 και καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 244 χιλιάδων ευρώ.
Πηγή: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς