4 Νοε 2009

Οχι Ανώνυμες Εταιρείες τα Δημοτικά Ραδιόφωνα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι δημοσιογράφοι των τεσσάρων δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής («Αθήνα 9,84», «Κανάλι 1», «Ξένιος», «Επικοινωνία») σε κοινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα 03 Νοεμβρίου 2009 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ:

· Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επαπειλούμενη μετατροπή (από 01/01/2010) των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε., όπως αυτή (έως τώρα) προκύπτει σε εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

· Εκτιμούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από το ότι αναπόφευκτα δρομολογεί μαζικές απολύσεις εργαζομένων εν καιρώ κρίσης, πλήττει πάνω από όλα ένα δημόσιο αγαθό προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ανοίγει το δρόμο σε αδιαφανείς συναλλαγές, και απειλεί να τερματίσει άδοξα την πολυετή ιστορία που έχουν γράψει τα δημοτικά ΜΜΕ στο κρίσιμο χώρο της ενημέρωσης.

· Τονίζουμε ότι αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η τελευταία τοποθέτηση της Πολιτείας επί του θέματος σταματά στις δεσμεύσεις του τότε υφυπουργού Κ. Γκιουλέκα προς τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίες και έμειναν χωρίς υλοποίηση. Η τωρινή κυβέρνηση καλείται ως σύνολο να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος χωρίς χρονοτριβή και χωρίς διαδικαστικά προσχήματα.

· Επαναλαμβάνουμε ότι διεκδικούμε την πλήρη διασφάλιση:
- του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ,
- της χρηματοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ από τους οικείους ΟΤΑ,
- όλων των θέσεων εργασίας,
- της απρόσκοπτης αδειοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ και την τροποποίηση των προβλέψεων του «νόμου Ρουσσόπουλου» που επιτρέπει αδειοδότηση μόνο Ανωνύμων Εταιρειών. Οι εν λόγω συχνότητες, ως δημόσια περιουσία δεν πρέπει να μπορούν να μεταβιβαστούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ιδιώτες.

· Ζητούμε από τα συνδικαλιστικά μας όργανα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ) να κινηθούν συντεταγμένα και με διαφάνεια, μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας, προς κάθε κατεύθυνση (κυβέρνηση, ΚΕΔΚΕ, κόμματα), προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Ειδικότερα ως προς την ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζουμε ότι η μη συγκρότηση προεδρείου δεν αποτελεί, ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, επαρκή δικαιολογία για τη μη ανάληψη δράσης. Από την πλευρά της η ΠΟΕΣΥ οφείλει να εξασφαλίσει τον πανελλαδικό συντονισμό των κινήσεων και την ενημέρωση όλων των δημοτικών ΜΜΕ.

· Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος χθες δήλωσε «εμείς και ως αντιπολίτευση είχαμε εκφραστεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», είναι ο ίδιος βουλευτής που στις 14 του περασμένου Απριλίου ζητούσε σε ερώτησή του να πληροφορηθεί ποια μέτρα είχε την πρόθεση να πάρει η τότε κυβέρνηση «ώστε να συνεχισθεί ομαλά η λειτουργία των εν λόγω σταθμών και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» και διακήρυσσε ότι «η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση». Συνεπώς, η τωρινή κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τους λόγους της με πράξεις, αρχής γενομένης από το να δεχθεί τους εκπροσώπους μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

· Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, στην κατεύθυνση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, όλων των εμπλεκόμενων κατηγοριών εργαζομένων.

Εκ μέρους των δημοσιογράφων των δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής:

Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Ξένιο 94,3» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Δημήτρης Δημακόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Επικοινωνία 94 fm» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Ελευθερία Κουμάντου, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. του «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Νίκος Μπουρσινός, εκπρόσωπος εργαζομένων στο «Κανάλι 1 90,4» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Κώστας Ράπτης, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
απο ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Στή σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε το θέμα των Δημοτικών Ραδιοφώνων και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης - ενδεχομένως υπο την ΠΟΕΣΥ- με συμμετοχή όλων των Σωματείων που έχουν εργαζόμενους στο ραδιόφωνο καθώς και των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζόμενων και με κοινή θέση να γίνει παρέμβαση στην Κυβέρνηση, Το θέμα πρέπει να λυθεί Εδώ και Τώρα πρίν την καταληκτική ημερομηνία της 31 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς