6 Νοε 2009

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Της Πόπης Διαμαντάκου

Την ώρα που τουλάχιστον δώδεκα εκπομπές της ΕΡΤ (εσωτερικές παραγωγές) μένουν εκτός αέρα, ο μέχρι τώρα πρόεδρός της διαψεύδει μόνον τα της παραιτήσεώς του.

Έχει μπερδευτεί από το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος της ΕΡΤ και δεν γνωρίζει σε ποιον να υποβάλει παραίτηση. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι «κολλημένος ούτε με τις καρέκλες ούτε με τα λεφτά». Αλίμονο! Άλλωστε, μήπως έμειναν καρέκλες ή λεφτά;
…… .... ......
Γιατί η κρατική τηλεόραση συνέχισε επί ημερών Χρήστου Παναγόπουλου να αποτελεί το ιδανικό μέσο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πιστός ως φαίνεται και αυτός στο αλήστου μνήμης απόφθεγμα «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τι θέλει ο νόμος; Διαφάνεια; Ιδού το άριστο άλλοθι για να στηθούν επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν πώς θα ξοδευτεί το χρήμα του λαού.

Δύο φορές την εβδομάδα συνεδρίαση, 9 τα μέλη, από 200 ευρώ αποζημίωση το καθένα, 1.800 ευρώ την εβδομάδα κόστος για να αποφασιστεί πότε η αγορά ενός «κλιματιστικού ντουλάπας» και πότε «40 καρεκλών και 2 καναπέδων»- με το κόστος των συνεδριάσεων τόσων μηνών θα ΄χε χτιστεί καινούργιο κτίριο με επίπλωση κομπλέ.

Μεταξύ των μελών των εν λόγω επιτροπών και στελέχη του Μαξίμου. Για όλους είχε. Και επειδή ήταν ευχαριστημένοι οι περί τον πρόεδρο από την επίτευξη των στόχων έδιναν και μπόνους στους εαυτούς τους, κάτι σαν «γιουροβιζιονικές αποζημιώσεις», που έφταναν τα πόσα των 47.000 ευρώ.

Μέχρι «επιτροπή επιστημονικών συμβούλων» είχε συσταθεί για τη Γιουροβίζιον, με αμοιβή για άλλον 95.101,44 ευρώ, για άλλον 42.700 ευρώ κ.λπ. (αναλόγως την επιστήμη ή τον βαθμό πτυχίου άραγε;). Και όλα αυτά στην ΕΡΤ με τους πλέον των 5.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.300 συμβασιούχοι είχαν μονιμοποιηθεί επί προεδρίας Παναγόπουλου. Ούτε το ΒΒC.

Μεγαλύτερη πληγή; Οι μεικτές παραγωγές. Η καλύτερη «πόρτα» γι΄ αυτές; Η περιβόητη «δορυφορική τηλεόραση». Πέντε εκπομπές για τις οποίες η ΕΡΤ διέθετε στούντιο, εξοπλισμό και όλα τα ακριβά συστατικά, αλλά γινόταν σε εξωτερικό στούντιο, για παράδειγμα, το μοντάζ, οπότε δικαιολογούνταν το ακριβό κονδύλι.
Παραγωγός-παρουσιάστρια μιας εκ των ανωτέρω εκπομπών απαιτούσε μέχρι και ειδικό μακιγιέρ, έναν εκ των διασημοτέρων με ταρίφα 1.000 ευρώ το «σοβάτισμα».

Πάρκινγκ 500.000 ευρώ

Όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς θα βρει κρυμμένο θησαυρό σπατάλης. Ακόμη και η αναδιαμόρφωση του υπαίθριου πάρκινγκ στο Ραδιομέγαρο κόστισε 500.000 ευρώ. Τόμοι θα μπορούσαν να γραφτούν για όλα αυτά, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Η διαφορά είναι ότι ο «επιτυχημένος πρόεδρος» είχε πολιτική. Σαφή. Οδηγός του το προσωπικό γούστο του. Δεν του άρεσε κάποιος; Κομμένος. Από τον Στέλιο Κούλογλου μέχρι τον Γιάννη Σμαραγδή. Δεν του άρεσε η αισθητική του σκηνοθέτη (προτιμούσε τη Γιουροβίζιον). Απαιτούσε από εκπομπές να μην του πάρουν ούτε συνέντευξη. Λογοκρισία; Μα όχι. Προσωπικό γούστο το λένε.

Αλλά το αγαπημένο του σπορ ήταν να προεδρεύει στα πειθαρχικά. Αλλεπάλληλα. Σε όλα βρισκόταν στην «έδρα». «Έκτακτα στρατοδικεία» τα ΄λεγαν οι υπάλληλοι γελώντας μεταξύ τους για το στυλ του «στρατοδίκη». Και οι ποινές εξοντωτικές κατά παράβαση του γενικού κανονισμού. Βασισμένες σε στοιχεία που δεν ήταν πάντα σαφή (ήταν και εκείνο το προσωπικό γούστο). Αποτέλεσμα, να πληρώνει η ΕΡΤ στα δικαστήρια υπέρογκες αποζημιώσεις για υπαλλήλους που δικαιώνονταν.

Μηχανισμός γιγάντιος η κρατική τηλεόραση, θρεμμένος δεκαετίες με νοοτροπίες κομματικών εξυπηρετήσεων, αποκλεισμών, συνδικαλιστικής μιζέριας και παρωπίδων, δεν αποτέλεσε μόνο για κάθε κυβέρνηση μέσο βολέματος «δικών της παιδιών» σε κάθε επίπεδο παραγωγής και διοίκησης, αλλά το χειρότερο, αντιμετωπίστηκε από όλα τα κόμματα σαν πίτα από την οποία τους αναλογεί κομμάτι για την προβολή τους. Λες και αυτή τα δικαιώνει όλα. Η ΕΡΤ είναι ο θρίαμβος μιας ακραίας συντηρητικής, παλαιοκομματικής επικοινωνιακής πολιτικής- εγχώριο μόρφωμα κατ΄ αποκλειστικότητα του οποίου η προχωρημένη σήψη είναι απειλή για το δημόσιο χρήμα, αλλά και τον πολιτισμό. Να τελειώνουμε.

Και όσο για την παραίτηση του προέδρου; Δώδεκα ακριβοπληρωμένους συμβούλους είχε, χώρια τις επιτροπές, δεν υπάρχει ένας να τον βοηθήσει να βρει τον δρόμο προς τον αρμόδιο υπουργό;
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς