18 Ιαν 2010

Ρίξε στο γυαλί... εκατομμύρια!

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
*245 ΝΕΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟ 2009

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Ερωτήματα για την ακριβή προέλευση των χρημάτων που, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επενδύονται στη δημιουργία και λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη προκαλούν οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Οπτικοακουστικών Μέσων του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη Γηραιά Ηπειρο αυξάνονται και... πληθύνονται.


Ισως η πλέον ελκυστική αγορά στην Ευρώπη είναι αυτή των τηλεοπτικών σταθμών, αν και τα ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων είναι ανάλογα των ποσών των επενδύσεων (φωτ. Ass. Press)


Τα στοιχεία, που δόθηκαν μόλις προχθές στη δημοσιότητα, αναφέρονται στις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Τουρκία και Κροατία.
Σύμφωνα δε μ' αυτά τα στοιχεία, στο τέλος του 2009 υπήρχαν 7.200 τηλεοπτικοί σταθμοί σ' αυτές τις χώρες, ενώ, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περισσότερα από 245 νέα τηλεοπτικά κανάλια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους.
Το 50% των τηλεοπτικών σταθμών είναι περιφερειακά ή τοπικά κανάλια, το 43% είναι εθνικά και το 6% διεθνή. Το 10% των ευρωπαϊκών καναλιών έχουν δημόσιο χαρακτήρα, ενώ το ποσοστό των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στα ψηφιακά επίγεια δίκτυα αντιπροσωπεύει το 26,5% του συνόλου.
Με βάση τη γεωγραφική προέλευση των ευρωπαϊκών σταθμών, υπολογίζεται ότι μόνο στην Αγγλία βρίσκονται εγκατεστημένα 1.033 κανάλια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτά τα περιφερειακά και τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η συγκέντρωση της εγκατάστασης των σταθμών σε ορισμένες χώρες είναι σημαντική, αφού πέντε χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των καναλιών, ενώ την ίδια στιγμή σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν λιγότερα από 40 καταχωρισμένα κανάλια.
Τα περισσότερα κανάλια, αθλητικά
Από τα 245 τηλεοπτικά κανάλια που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του 2009, τα 38 ήταν αθλητικά και τα 17 απευθύνονταν μόνο στα παιδιά.
Οπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στα νέα κανάλια περιλαμβάνονται τα νέα δημόσια δίκτυα DTT, όπως Ramasjang και DRK στη Δανία, αλλά και πάνω από 150 νέα θεματικά κανάλια στην καλωδιακή, δορυφορική και IPTV πλατφόρμες, όπως η ανακάλυψη της έρευνας, αλλά και πολλά τοπικά κανάλια, όπως WEO στη Γαλλία ή Eins στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Τον ίδιο χρόνο, ωστόσο, περίπου 220 κανάλια αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους και μέσα σ' αυτά περιλαμβάνεται το κλείσιμο ή η διάλυση πάνω από 100 περιφερειακών καναλιών στην Ισπανία, μετά το κλείσιμο του δικτύου Localia, που ελεγχόταν από τον επιχειρηματικό όμιλο Prisa.
Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι υπήρξαν πολλές εξαγορές και ανακατατάξεις στην τηλεοπτική αγορά το 2008 και το 2009, αποδεικνύοντας, κατά την άποψη του Παρατηρητηρίου, «το πόσο ελκυστική ήταν αυτή η αγορά για τους ξένους ομίλους», ενώ παρατηρείται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να φέρει την Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την παράλειψή της να μεταφέρει την οδηγία 2002/77/ΕΚ, για την απελευθέρωση των επικοινωνιών, στο εσωτερικό της δίκαιο, διαδικασία η οποία τερματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2008, ύστερα από τον νόμο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, που πέρασε από την ελληνική Βουλή το καλοκαίρι του 2007.
πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς