του Δ. Γαλάνη
Εδώ και μερικά 24ωρα η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική μεγαλούπολη που απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Η έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος έγινε την περασμένη Πέμπτη από τα κέντρα εκπομπής στον Χορτιάτη και στο Φιλίππειο, και το σήμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία εκτός από τη Θεσσαλονίκη... περιλαμβάνονται και πόλεις όπως η Εδεσσα, το Κιλκίς, η Κατερίνη και τα Γιαννιτσά.
Οι τηλεθεατές που κατοικούν στις περιοχές που καλύπτουν τα δύο κέντρα και οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προγράμματα με υψηλή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς τα «χιόνια» και τις παρεμβολές του αναλογικού σήματος που ταλαιπωρούσαν αρκετές περιοχές και ιδιαίτερα τους Δήμους Πολίχνης και Συκεών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, ενώ έχει διακοπεί από το Φιλίππειο, γεγονός που σημαίνει ότι οι τηλεθεατές οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το Φιλίππειο δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές.
Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρώτη πραγματικά μεγάλη πόλη όπου θα εκπέμψει ψηφιακό σήμα και η Digea, η εταιρεία που έχουν συστήσει από κοινού οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας Αlpha, Αnt1, Μακεδονία ΤV, Μega, Σκάι και Star.
Η εν λόγω εταιρεία, προκειμένου να επιβλέψει τις διαδικασίες μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό, μαζί με τις τοπικές αρχές, σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης του κοινού για τις διαδικασίες μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος από την Digea έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.
Θα ακολουθήσει η Αθήνα
Μετά τη Θεσσαλονίκη σειρά έχει η Αθήνα . Οπως αναφέρει ο κ. Γ. Μαθιός, διευθύνων σύμβουλος της Digea στο Λεκανοπέδιο, η εκπομπή ψηφιακού σήματος υπολογίζεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ από τον Απρίλιο- Μάιο ψηφιακή τηλεόραση θα αποκτήσουν η Λάρισα και η Πάτρα.
«Εκείνο που μας καθυστερεί είναι ο βαθμός ετοιμότητας των τηλεθεατών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί πλήρως, αλλά και της αγοράς, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να καλύψει την ανάγκη για τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές» υπογραμμίζει ο κ. Μαθιός και εξηγεί:
---Στη χώρα μας τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή είναι η έλλειψη διαθέσιμου φάσματος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει παράλληλα αναλογικές και ψηφιακές εκπομπές, γι΄ αυτό και η μετάβαση θα γίνει με διαδοχικά switch-off. Δηλαδή "θα κλείνουν αναλογικά κέντρα και θα αρχίζουν να λειτουργούν τα ψηφιακά» .
---Ενα άλλο εμπόδιο είναι η έλλειψη τεχνικού πλαισίου για την ψηφιακή τηλεόραση και η ασάφεια σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, παράγοντες που δυσχεραίνουν πολύ τις διαδικασίες της μετάβασης. Μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να κάνει σταθερά βήματα προς την ψηφιακή εποχή, αλλά η ελληνική πολιτεία κωλυσιεργεί και ως σήμερα δεν έχει ακόμη δώσει στους ιδιωτικούς σταθμούς τις απαραίτητες άδειες για την αναλογική, 20 χρόνια μετά την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών στη χώρα μας.
Ο χάρτης συχνοτήτων βάσει του οποίου θα γίνεται η ψηφιακή μετάδοση δεν έχει επικυρωθεί με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην μπορούν ακόμη να καταθέσουν αίτηση για άδειας πιλοτικής λειτουργίας ψηφιακής εκπομπής από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που θα αποτελέσει και τη βάση για τις τελικές ψηφιακές άδειες, αν και όποτε δοθούν.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς