21 Ιαν 2010

Το internet στην υπηρεσία της Αιτής


Εκατοντάδες εθελοντές από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας σπεύδουν να δημιουργήσουν διαδικτυακά και άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη σεισμόπληκτη Αϊτή: υπηρεσίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, τη χαρτογράφηση των ζημιών και την αποστολή επειγόντων μηνυμάτων, μεταξύ άλλων.

«Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις» δήλωσε ο Νοέλ Ντίκοβερ από την Ουάσινγκτον, ο οποίος εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία εθελοντών CrisisCamp.
Στην προσπάθειά του συμμετέχουν οργανισμοί όπως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.
Εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας:
- HaitianQuake.com: υπηρεσία για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την επανένωση με τους συγγενείς τους. Δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά το σεισμό με πρωτοβουλία του 18χρονου προγραμματιστή Τιμ Σουάρτζ από το Σαν Ντιέγκο.
-PersonFinder: αντίστοιχη υπηρεσία της Google που βασίστηκε σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν μετά το χτύπημα του κυκλώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, περιλαμβάνει τις λίστες του HaitianQuake.com και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 32.000 καταγραφές.

-Ανάλογες υπηρεσίες εντοπισμού αγνοουμένων δημιουργήθηκαν από τους New York Times, τη Miami Herald και το CNN.

-Μια άλλη εθελοντική προσπάθεια είναι ένα σύστημα επείγουσας ανταλλαγής SMS το οποίο συνεργάζεται με δύο δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή και επιτρέπει στους πληγέντες να επικοινωνούν με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό. Τα μηνύματα μεταφράζονται, κατηγοριοποιούνται και χαρτογραφούνται από εθελοντές.

-Το OpenStreetMap, μια συνεργατική προσπάθεια «χαρτογράφησης κρίσεων» που σημειώνει πάνω σε δορυφορικές φωτογραφίες τα κατεστραμμένα κτίρια καθώς και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως καταυλισμοί και νέα νοσοκομεία.

-Η πρωτοβουλία CrisisCamp συγκέντρωσε 400 συμμετοχές σε εκδηλώσεις που πραγματοποίησε σε έξι πόλεις όπως η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε Βόρεια Καλιφόρνια, το Μαΐάμι, η Ατλάντα, η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, το Πόρτλαντ και Λος Αντζελες.

πηγή:mediasoup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς