29 Ιουν 2010

Σε τρεις επιχειρηματίες η εφημερίδα Le Monde


Παρά τις προσπάθειες του προέδρου Σαρκοζί να εμποδίσει την εξέλιξη λόγω των σχέσεών τους με τη γαλλική κεντροαριστερά, που υποστήριξε πως ο Σαρκοζί απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Ένας δισεκατομμυριούχος που κέρδισε την περιουσία του χάρη στο Διαδίκτυο, ένας προστάτης των τεχνών και ένας επιδεικτικός τραπεζίτης απέκτησαν τον έλεγχο της εφημερίδας Le Monde σήμερα Δευτέρα, παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.

Στο τρίο περιλαμβάνεται ο Ξαβιέ Νιέλ, επιχειρηματίας που κέρδισε την περιουσία του προσφέροντας φθηνές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, ο οποίος κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μέσω «ροζ» γραμμών και σεξ σοπ. Συνέταιροί του είναι ο Πιερ Μπερζέ, ζάπλουτος συνέταιρος και του εκλιπόντος γκουρού της μόδας Ιβ Σεν-Λωράν, και ο Ματιέ Πιγκάς, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Lazard στον οποίο ανήκει το εναλλακτικό ειδησεογραφικό και πολιτισμικό περιοδικό Les Inrockuptibles. Η προσφορά των τριών απέσπασε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, 11 μέλη του οποίου την υπερψήφισαν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ΔΣ.

Η κορυφαία γαλλόφωνη εφημερίδα πασχίζει να επιβιώσει στην εποχή του Διαδικτύου και απηύθυνε έκκληση σε επενδυτές να την αγοράσουν και να αποπληρώσουν το χρέος της, που φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Πολλοί μνηστήρες, ανάμεσά τους κι ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος, συμμετείχαν στην κούρσα για την εξαγορά της εφημερίδας, που αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο να αποτελεί σύμβολο ισχύος παρά βιώσιμη επιχείρηση. Όμως η Orange, θυγατρική της France Telecom, και ένας όμιλος Τύπου απέσυραν την προσφορά τους, και απέμεινε μόνο μια για την εφημερίδα, που ιδρύθηκε όταν οι Ναζί εκδιώχθηκαν από το Παρίσι το 1944.

Κορυφαίος δημοσιογράφος της εφημερίδας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως το προσωπικό της Μοντ εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και πιστεύουν ότι το τρίο θα τιμήσει την υπόσχεσή του να μην παρεμβαίνει στο περιεχόμενο της. «Τείνω να πιστέψω όσα είπαν ο Μπερζέ και οι άλλοι, ότι αυτή είναι η τελευταία ανεξάρτητη εφημερίδα στη Γαλλία και θέλουν να μείνει έτσι», είπε.

Η Οράνζ απέσυρε την προσφορά της όταν η ένωση των δημοσιογράφων της Μοντ, βασικός μέτοχος της, τάχθηκε την Παρασκευή υπέρ της προσφοράς της ομάδας των τριών επενδυτών. Η αναζήτηση της κεντροαριστερής εφημερίδας για κεφάλαια απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε καλέσει τον εκδότη της Ερίκ Φοτορινό. Ο συντηρητικός πρόεδρος είπε ότι τασσόταν εναντίον της απόκτησης της Μοντ από τους Μπερζέ-Πιγκάς-Νιέλ, λόγω των σχέσεών τους με τη γαλλική κεντροαριστερά, γεγονός που προκάλεσε καταγγελτικές δηλώσεις από μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που υποστήριξε πως ο Σαρκοζί απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Πιγκάς και Μπερζέ είναι αμφότεροι υποστηρικτές του Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θεωρείται δυνητικός αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο Μπερζέ είχε συμβάλλει στην χρηματοδότηση της εκστρατείας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ όταν είχε ηττηθεί από το Σαρκοζί στις εκλογές του 2007.
Ο Νιέλ, ο οποίος χρηματοδοτεί δυο αριστερούς ερευνητικούς δημοσιογραφικούς ιστοτόπους, άρχισε την καριέρα του ως επιχειρηματίας ιδρύοντας την Minitel, μια online γαλλική υπηρεσία Videotex–επρόκειτο για ένα σύστημα πληροφόρησης για τον απλό χρήστη που προηγήθηκε του Διαδικτύου (και κατηγορήθηκε για την καθυστέρηση στην υιοθέτησή του στη Γαλλία).
Αργότερα επένδυσε σε σεξ σοπ και έκανε τεράστια περιουσία με τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τηλεφωνίας Free και Iliad. Το 2006, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για κατάχρηση.
Η ανάμιξη της Φρανς Τελεκόμ, μέρος της οποίας ανήκει στο Γαλλικό κράτος, στην κούρσα για την εξαγορά της Μοντ προκάλεσε αντεγκλήσεις, καθώς ακολούθησε την παρέμβαση του Σαρκοζί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας διέψευσε ότι διεκδίκησε την εφημερίδα μετά από αίτημα του προέδρου. Στην Μοντ, η κυκλοφορία της οποίας φθάνει τα 300.000 φύλλα, εργάζονται 280 δημοσιογράφοι.
πηγή:kathimerini, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς