23 Οκτ 2010

Συμμαχία των Βρετανικών ΜΜΕ κατά της...αυτοκρατορίας του Μέρντοχ

Η πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, που προσπάθησε να εδραιώσει την οικογενειακή του κυριαρχία πάνω στο δίκτυο BSkyB, ίσως να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Μία πρωτοφανής συμμαχία εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων απηύθυνε ευθεία έκκληση στην κυβέρνηση, ώστε αυτή να εξετάσει προσεκτικά την εξαγορά, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση ειδήσεων. Οι ανταγωνιστές του Μέρντοχ θέλουν το αίτημά του για εξαγορά του BSkyB να λάβει αρνητική απάντηση από την αρμόδια κρατική υπηρεσία της Βρετανίας, την Ofcom, υπεύθυνη για την αγορά των ΜΜΕ.

Τα συμφέροντα του 79χρονου Μέρντοχ στη Βρετανία είναι ήδη εκτεταμένα, αλλά και αμφιλεγόμενα. Ο «στάβλος» εφημερίδων του Μέρντοχ αντιπροσωπεύει το 37% των συνολικών πωλήσεων εφημερίδων στη Βρετανία. Η Sun, που σημειώνει τις καλύτερες πωλήσεις μεταξύ των βρετανικών εφημερίδων, επαίρεται για την ικανότητά της να επηρεάζει εκλογικά αποτελέσματα, ενώ το «αδελφάκι» της, η κυριακάτικη Sun έχει κατηγορηθεί για την πραγματοποίηση παράνομων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και email, με θύματα πολιτικούς, αθλητές, αστέρες του θεάματος, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η φιλοδοξία του Μέρντοχ, όμως, να αποκτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του BSkyB -η εταιρία του κατέχει αυτή τη στιγμή ποσοστό 39,1% του δικτύου- προκάλεσε την κινητοποίηση και το συνασπισμό των ανταγωνιστών του. Η εφημερίδα «Guardian», που πρωτοστατεί στην ιδιότυπη συμμαχία, απηύθυνε ρώτημα στους αναγνώστες του: «Μήπως ο Μέρντοχ απειλεί να γίνει ο Μπερλουσκόνι της Βρετανίας;»

Ο Ντέιμιαν Ταμπίνι, ειδικός των ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο LSE, εκτιμά ότι η σύγκριση του Μέρντοχ με τον Μπερλουσκόνι είναι «κάπως υπερβολική», επισημαίνοντας ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός διοικεί ιδιωτική αυτοκρατορία ΜΜΕ, επηρεάζοντας καθοριστικά το περιεχόμενο των κρατικών μέσων της χώρας του.

Ο κ. Ταμπίνι υπογραμμίζει, όμως, ότι οι πολιτικές ανησυχίες που εκφράζονται από τη συμμαχία κατά της εξαγοράς είναι «θεμιτές», καθώς ο Μέρντοχ και ο γιος του, Τζέιμς, πρόεδρος του BSkyB, απειλούν να καταλάβουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των βρετανικών ΜΜΕ, με άγνωστες επιπτώσεις για την ανεξαρτησία των μέσων αυτών. Η απόκτηση του ελέγχου πάνω στο BSkyB θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Μέρντοχ, που θα κατέχει επίσης το Fox News και την εφημερίδα Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς