2 Φεβ 2011

Απελευθέρωση δημοσιογράφου ζητάει η ΔΟΔ


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η περιφερειακή της οργάνωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Βέλγου δημοσιογράφου Μορίς Σαρφατί, γνωστού και με το όνομα Σερζ Ντιμόντ, ο οποίος συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κάιρο και κρατείται σε εγκατάσταση του στρατού σε άγνωστη περιοχή.

Ο Σαρφατί είναι ρεπόρτερ πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, όπως η ημερήσια βελγική ‘Le Soir’, η ‘Le Temps’ της Γενεύης και της γαλλικής ‘Le Voix du Nord’, συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ κάλυπτε μία διαδήλωση υποστηρικτών του Μουμπάρακ.

«Οι κατηγορίες περί κατασκοπείας είναι ανυπόστατες και αποκαλύπτουν την αυθαιρεσία της σύλληψης του συναδέλφου», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ και συνέχισε: «Ο Μορίς είναι ένας αναγνωρισμένος δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυπτε τη κρίση που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο, όπως κάνουν όλοι οι δημοσιογράφοι. Καλούμε τις αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο αμέσως και να τερματίσουν τις βιαιότητες εναντίον των ΜΜΕ».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρφατί συνελήφθη από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών με πολιτικά στην περιοχή Σούπρα στο κέντρο του Καϊρου, οι οποίοι τον χτύπησαν σοβαρά και τον κατηγόρησαν ότι είναι υποστηρικτής του αιγύπτιου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι. Ο δημοσιογράφος σύμφωνα με πληροφορίες από άλλους Βέλγους συναδέλφους οι οποίοι συνομίλησαν μαζί του μέσω κινητού τηλεφώνου, μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις του στρατού με την κατηγορία της κατασκοπείας, όπου και τον προειδοποίησαν ότι θα τον παραδώσουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Η ΔΟΔ καταγγέλλει ότι ο Ντιμόντ είναι το πιο πρόσφατο θύμα της ωμής βίας με την οποία η αιγυπτιακή αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες επιφυλάσσουν με ξυλοδαρμούς στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, όπως συνέβη με τους δημοσιογράφους του ‘Αλ Τζαζίρα΄ και ‘Φρανς 2’.
«Πρόκειται για ξεκάθαρες μαρτυρίες που αποδεικνύεται ότι η αστυνομία προσπαθεί με τη βία να εκφοβίσει τα ΜΜΕ και επιχειρεί να εμποδίσει την ανεξάρτητη ειδησεογραφική κάλυψη της κρίσης στην Αίγυπτο», συμπλήρωσε ο Τζιμ Μπουμέλα και κατέληξε: «Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεκτες τακτικές των αρχών, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια και διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας του Σαρφατί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς