5 Νοε 2012

Η ΔΟΔ για την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη:

"Σημαντική νίκη της Ελευθερίας του Τύπου αποτελεί η αθώωση του Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Μια υπόθεση, που δεν έπρεπε να έχει φθάσει μέχρι το δικαστήριο.

Αυτό ήταν το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, όπως κατέθεσε ως μάρτυρας ο Πρόεδρος της ΔΟΔ χθες στη δίκη του δημοσιογράφου ερευνητή, που δικαζόταν για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.


Ο Κ. Βαξεβάνης κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων, επειδή δημοσίευσε τη λίστα ονομάτων Ελλήνων καταθετών σε λογαριασμούς ελβετικής τράπεζας.

Η «λίστα Λαγκάρντ», ονομάσθηκε έτσι από τη Γαλλίδα υπουργό των οικονομικών Κριστίν Λαγνκάρντ, που τώρα είναι επικεφαλής του ΔΝΤ, και αρχικά παρέδωσε τη λίστα στις ελληνικές αρχές. Έκτοτε, στην Ελλάδα η «λίστα Λαγκάρντ» απετέλεσε σημείο μεγάλων αντιπαραθέσεων και κριτικής για τις Αρχές, που δεν προχώρησαν σε έρευνα για να τεκμηριώσουν μιας μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Αποτέλεσμα της δημοσίευσης της λίστας στο περιοδικό «Hot Doc» από τον Κ. Βαξεβάνη ήταν λίγες μέρες αργότερα, να παραπεμφθεί σε δίκη ο δημοσιογράφος, κατηγορούμενος για παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για μια δίωξη, που δεν έπρεπε καθόλου να έχει γίνει, όπως έχει δηλώσει η ΔΟΔ.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να καταθέσει στη δίκη, δήλωσε:

«Η αθώωση του Κώστα είναι μεγάλη νίκη για την ελευθερία του Τύπου, που όμως δεν έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις κατηγορίες σε μια χώρα, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας.

Το δημόσιο συμφέρον από τη δημοσίευση αυτών των πληροφοριών είναι ολοφάνερο, γεγονός που αναγνωρίζεται από την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Αυτή η υπόθεση δεν ήταν μια υπόθεση, που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά πρόκειται για απόπειρα φίμωσης της φωνής, όσων ασκούν κριτική στις Αρχές.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι μια καλή είδηση, όμως το γεγονός ότι απαγγέλθηκε η κατηγορία μας υποδεικνύει ότι οφείλουμε να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».

Η είδηση για την απόφαση του δικαστηρίου, συνέπεσε με την κινητοποίηση των δημοσιογράφων την 31 η Οκτωβρίου και την 1 η Νοεμβρίου στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ. Η απεργιακή κινητοποίηση συνδέεται και με την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι συνδικαλιστικές Ενώσεις απαιτούν να τερματισθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η λογοκρισία στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς