1 Νοε 2012

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για την δημοσίευση της φερόμενης ως "λίστας Λαγκάρντ" στο περιοδικό του HOT DOC. Το δικαστήριο τον αθώωσε, με τον κόσμο που βρισκόταν στην αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ ο εκδότης παρενέβη και είπε: "Πάλι καλά που δεν είπατε ότι σκότωσα και τον Κένεντι".

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον "Σταύρωσον αυτούς" και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα κ μετέτρεψε τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις".



Τι κατέθεσε ο Βαξεβάνης

"Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτή την ώρα", ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του.

"Η εισαγγελία κυρία Πρόεδρε έχει δημοσιοποιήσει το όνομά σας σε χαρτί ανακοίνωσης για να πάτε να πάρετε την κάρτα της Αγροτικής Τράπεζας για να πληρώνεστε. Δεν διέπραξε αδίκημα που δημοσιοποίησε αυτή την πληροφορία", τόνισε ο δημοσιογράφος και συνέχισε:

"Ο λόγος που δημοσιοποιήθηκε η λίστα είναι για να πάψει ο καθένας να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ και καιρό υπάρχει μία λίστα. Έχουν γίνει πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό".

"Η λίστα είναι ένα  ντοκουμέντο που αποδεικνύει ό,τι φοβάται ο ελληνικός λαός. Ότι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν απειλείται ποτέ κανένα συμφέρον τους".

Αρκετός κόσμος βρέθηκε από νωρίς έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος της δίκης που λαμβάνει χώρα στο κτίριο 2, Αίθουσα 1 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη την Κυριακή με την κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια της, η δίκη για τη δημοσιοποίηση της λίστας, διεκόπη ήδη τρεις φορές. Η διακοπή έγινε μετά από ένσταση εγκυρότητας του κατηγορητηρίου από τους συνηγόρους του δημοσιογράφου που ισχυρίζονται ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο. Πεντάλεπτη διακοπή και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου είναι και η γνωστή τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.

Μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου αναμένεται να καταθέσουν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην κατάθεση του ανέφερε ότι: "θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια".

Παράλληλα ο κ. Τρίμης ανέφερε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, κατά το παρελθόν όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όπως είπε επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

"Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του.

Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι "κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας".

Ο συνήγορος του κ. Βαξεβάνη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του, ότι το κατηγορητήριο είναι τόσο άκυρο που δεν φέρει καν την επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι του κατηγορούμενου δημοσιογράφου Ν. Κωνσταντόπουλος, Χ. Οικονομόπουλος και Δημήτρης Καπερνάρος χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο κατά του Κώστα Βαξεβάνη άκυρο για τους παραπάνω λόγους.

Ραγκούσης υπέρ Βαξεβάνη

Εν αναμονή των υπόλοιπων καταθέσεων κατατέθηκε και διαβάστηκε επιστολή του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC. Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει πως "δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη" και πως "τάσσεται υπέρ του και υπέρ της αλήθειας".

Γαλάνη: Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου στην ενημέρωση

Το δικαίωμα της στην ενημέρωση υποστήριξε ότι ήρθε να υπερασπιστεί στην κατάθεση της στο δικαστήριο η Δήμητρα Γαλάνη, υποστηρίζοντας ότι ο Κώστας Βαξεβάνης το εξασφαλίζει.

"Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου στην ενημέρωση. Ο Κώστας Βαξεβάνης, μου το εξασφαλίζει, με την έγκυρη δημοσιογραφία παρουσιάζοντας την αλήθεια» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει και έπρεπε ήδη να έχει ενημερωθεί".

Παράλληλα υπενθύμισε και τη δημοσιοποίηση του δικού της ονόματος πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", αναφορικά με τα ποσά που εισέπρατταν η ίδια αλλά και άλλοι καλλιτέχνες.

"Δε στράφηκα εναντίον της εφημερίδας αλλά στις αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όπως επεσήμανα δεν ήταν και ακριβή".

Μιλώντας για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο HOT DOC, η κ. Γαλάνη τόνισε ότι "το άρθρο που ακολουθούσε της λίστα, το χαρακτήρισε εξαιρετικά προσεκτικό και διασταυρωμένο" και έκανε λόγο για παραλογισμό, "την ώρα που φωτίζεται η αλήθεια, να βλέπουμε διώξεις".

Πηγή κειμένου από news247.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς