3 Νοε 2012

Ο Ν. Τέλλης για «Πρωινή Ενημέρωση» και η απάντηση του Ν. Σίμου

Μετά τη δήλωση του πρόεδρου του ΔΣ της ΕΡΤ Ν. Τέλλη για «επαφή» με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη για «να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εκτόνωσης της έντασης», ακολούθησε απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Σίμου, αλλά και ανταπάντηση του κ. Τέλλη.

Αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κ. Νίκος Τέλλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε για το θέμα της εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και της προσωρινής απομάκρυνσης των παρουσιαστών της, κ.κ. Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που διεξήχθη σήμερα εκτός ημερησίας διατάξεως στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας:

«Κατ’ αρχήν δεν στερείται βάσεως η συζήτηση περί παραβιάσεως κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας εκ μέρους των παρουσιαστών της εκπομπής. Κανόνες οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, επιβάλλουν τόσο την επαρκή διασταύρωση των μεταδιδόμενων πληροφοριών όσο και το να δίδεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων όλων των, κάθε φορά, εμπλεκομένων. Από την άλλη μεριά, πάντως, παίρνοντας υπόψη ότι:

- α) μόνο προσωρινώς απομακρύνθηκαν από την εν λόγω εκπομπή οι παρουσιαστές της και

- β) εάν τυχόν η απομάκρυνση των εν λόγω δημοσιογράφων προσλάμβανε μόνιμο χαρακτήρα θα επρόκειτο για ένα μέτρο ακραίο, δυσανάλογα επαχθές και περιοριστικό της δημοσιογραφικής ελευθερίας και, ως τέτοιο, θα κινδύνευε να αδικήσει την εμπεδωμένη στο τηλεοπτικό κοινό εικόνα σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και πολυφωνίας που γενικώς έχει και οφείλει να έχει η ΕΡΤ ως αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση,

θεωρώ επιβεβλημένο τις επόμενες κιόλας ημέρες να υπάρξει επαφή της διοίκησης με τους δύο δημοσιογράφους, προκειμένου να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά το επίμαχο περιστατικό της εκπομπής και όσα επακολούθησαν».

Μετά τη δήλωση του κ. Τέλλη, στο προσκήνιο «παρατήρηση» του κ. Σίμου:

Με αφορμή την δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης κ. Νίκος Σίμος έκανε την ακόλουθη παρατήρηση:

“Σέβομαι την κάθε άποψη, πολύ περισσότερο την άποψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Συζητώ την κάθε θέση που διατυπώνεται προβάλλοντας τη δική μου επιχειρηματολογία και θεωρώ ότι κάθε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ νομιμοποιείται και υποχρεούται να εκφέρει τη δική του άποψη στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων.

Αυτή η θέση μου δεν σημαίνει και αποδοχή κάθε απόπειρας χειραγώγησής μου, από άλλα μέλη του ΔΣ, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί συνεννόηση για τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων που ανακύπτουν, κρισίμων ή μη. Πολύ περισσότερο δεν αποδέχομαι την εκ προοιμίου δέσμευσή μου, από άλλα ,μέλη του ΔΣ και μάλιστα με δημόσια αναφορά τους, στο τί προτίθεμαι να πράξω. ΟΙ μαριονέττες είναι χαρακτηριστικά στοιχεία άλλων εποχών…». Πηγή: dimosiografoiert.blogspot.gr.

Ακολούθησε η απάντηση του κ. Τέλλη:


«Ο κ. Σίμος αδικεί κατάφωρα τόσο τις προθέσεις και τη διαλλακτική στάση μου όσο και την εν γένει προσωπικότητά μου με το σχόλιό του. Εκτός αυτού, παρερμηνεύει και τη δήλωσή μου: Η απλή ανάγνωση του κειμένου της –και όχι οποιωνδήποτε δημοσιογραφικών σχολίων ή αναφορών επ' αυτής- αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς ότι με την ανακοίνωσή μου δεν προσπάθησα να «δεσμεύσω εκ προοιμίου» ή πόσο μάλλον να «χειραγωγήσω» τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, αφού σε αυτήν αρκούμαι απλώς να δημοσιοποιήσω τη θέση που εγώ προσωπικώς διατύπωσα για το εν λόγω θέμα στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο.

Και βέβαια, έκρινα αναγκαίο να δημοσιοποιήσω τη θέση μου αυτή για ένα θέμα που έχει θεσμικές προεκτάσεις μείζονος σημασίας, για δύο λόγους: Πρώτον και κυρίως, γιατί θεώρησα ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθούσα στο να ξεπεράσει η ΕΡΤ μια κρίση στον τομέα της ενημέρωσης η οποία, εάν συνεχισθεί, είναι ικανή να πλήξει την αξιοπιστία της. Κάτι, που αναμφίβολα είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Και δεύτερον, για να μπορώ να κοιτώ τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους μου στα μάτια.

΄Οσο για τον διατυπωθέντα υπαινιγμό ότι τάχα επιδιώκω να καταστήσω τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ μαριονέττα, απλά εκπλήσσομαι και συνάμα επισημαίνω: Με το να διατυπώνεις τη γνώμη σου – και μάλιστα μετά από ημέρες, περιμένοντας να συνεδριάσει πρώτα το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι προσπαθείς να το προκαταλάβεις- για ένα σοβαρό θέμα που ευλόγως απασχολεί την κοινή γνώμη (και την εταιρεία της οποίας είσαι πρόεδρος), δεν αποδεικνύει ότι σου αρέσουν οι μαριονέττες. Κάθε άλλο. Άλλωστε, οι μαριονέττες είναι σιωπηλές. Ακόμη και όταν δεν πρέπει». Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς