30 Οκτ 2012

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση συμπαράστασης στον συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη:

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητεί να αποσυρθούν 

οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Κώστα Βαξεβάνη 


Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες, επειδή έκανε τη δουλειά του, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 

Το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, η αστυνομία αναζητούσε τον Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, επειδή δημοσίευσε στο περιοδικό «HOT DOC» τη «Λίστα Λαγκάρντ», που περιελάμβανε 2059 ονόματα Ελλήνων πολιτών με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC. Την επόμενη ημέρα η αστυνομία συνέλαβε τον Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και πρόκειται να προσαχθεί σε δίκη την 1 η Νοεμβρίου, επειδή δημοσίευσε τη «Λίστα Λαγκάρντ» και παραβίασε τη νομοθεσία, που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα. 


«Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση της λίστας, που το 2010 δόθηκε στη δημοσιότητα από την κ. Λαγκάρντ, όταν ήταν ακόμη Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, πρόκειται αποκλειστικά για ένα ζήτημα, που αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ο Κ. Βαξεβάνης απλά έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος, ο οποίος εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον όχι μόνο όσον αφορά την ίδια τη λίστα, αλλά και τις ανεπαρκείς ενέργειες από την πλευρά των Αρχών να ερευνήσουν το ενδεχόμενο μιας ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγής». 

Ο Δημήτρης Τρίμης Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. που είναι μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων δήλωσε: «Εκτιμώ ως απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στη δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία, που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται, ότι δεν τα βρίσκει. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης». 

Η ΕΟΔ επισημαίνει ότι σήμερα ενώ ο Κ. Βαξεβάνης προσάγεται στο Δικαστήριο, μια από τις μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» επίσης δημοσίευσε τη «Λίστα Λαγκάρντ», ευτυχώς χωρίς να υποστεί μέχρι στιγμής καμία δικαστική δίωξη. 

Πριν δυόμιση χρόνια η κ. Κριστίν Λαγκάρντ (τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας), παρέδωσε στον Έλληνα ομόλογο Υπουργό των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ένα CD , με τα ονόματα 2059 Ελλήνων υπηκόων, που είχαν μεγάλους λογαριασμούς καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα HSBC . Ο ελληνικός Τύπος συνεχώς αναφερόταν στην ύπαρξη αυτής της λίστας. 

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τώρα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο των Οικονομικών εκείνη την εποχή, παραδέχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι είχε ένα αντίγραφο της λίστας στο γραφείο του. Όμως, οι Αρχές εκτίμησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση της λίστας, επειδή παραβιαζόταν η νομοθεσία προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς