1 Απρ 2013

Μιανμάρ: Αποκτά ιδιωτικές εφημερίδες, μετά από μισό αιώνα


Τέσσερις ιδιωτικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα στη Μιανμάρ για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα, σε μία συμβολική κίνηση για τη φιλελευθεροποίηση του τομέα των μέσων ενημέρωσης που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η ηγεσία της χώρας.

Δεκαέξι εφημερίδες έλαβαν άδεια κυκλοφορίας την 1η Απριλίου, αλλά μόνο οι τέσσερις κατόρθωσαν να ετοιμασθούν εγκαίρως. Πρόκειται για τις The Voice Daily, The Golden Fresh Land Daily, the Union Daily και The Standard Time Daily.


Η βιρμανική χούντα είχε επιτρέψει την κυκλοφορία μόνο εβδομαδιαίων ιδιωτικών εντύπων, τα οποία χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις για την καθημερινή ενημέρωση του κοινού.

Πριν από έναν χρόνο, οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις επεκτάθηκαν στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η βιρμανική χούντα κατήργησε τους νόμους περί λογοκρισίας, ενώ απελευθερώθηκαν οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι και θέματα-ταμπού, όπως η κάλυψη των δραστηριοτήτων της ηγέτιδας της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σουν-Κι, βρίσκονται πλέον στις πρώτες σελίδες.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει περιγράψει ως «επανάσταση του χαρτιού» η χώρα , που ανέβηκε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται ακόμη στην 151η θέση της λίστας των 179 χωρών σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς