12 Νοε 2009

Απεργία όλων των Σωματείων στα Δημοτικά Ραδιόφωνα ζητούν οι εργαζόμενοι

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM»

Οι δημοσιογράφοι του Δημοτικού Ραδιοφωνικού σταθμού των Άνω Λιοσίων «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM», στη σημερινή τους συνέλευση (12-11-2009) εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αγωνία τους για το μέλλον των δημοτικών Μ.Μ.Ε. και ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Το 2010 είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος, τα δημοτικά Μ.Μ.Ε. να περάσουν σε νομικό καθεστώς Α.Ε. που συνεπάγεται μαζικές απολύσεις σε άμεση φάση και οριστικό κλείσιμο σε ορίζοντα διετίας, είναι πλέον ορατός.

Η τωρινή κυβέρνηση - παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, δια στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Ντ. Ρόβλια στη Βουλή, ότι "δεν έχει αποφασίσει να κλείσει τους Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς" και ότι δεν θέλει "απολύσεις και μάλιστα σε τέτοιους εποχές,", ούτε "περιορισμό της ενημέρωσης που συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες" - επί της ουσίας το μόνο που έχει να πει είναι ότι "δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα", το οποίο "είναι σύνθετο".

Οι δημοσιογράφοι του Δημοτικού Ραδιοφωνικού σταθμού των Άνω Λιοσίων «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM», εξετάσαμε την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ενημερωθήκαμε από την επιστολή του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, για το πλαίσιο που διαμορφώνεται από τα κεντρικά συνδικαλιστικά μας όργανα και λάβαμε τις εξής αποφάσεις:

Διεκδικούμε την κατά προτεραιότητα επίλυση του θέματος των δημοτικών ΜΜΕ, εντός των χρονικών ορίων που θέτουν οι υφιστάμενες διατάξεις, δηλ. εντός του 2009.

Αναμένουμε το συντομότερο δυνατό την οριστική σύνθεση (όπως αυτή αποφασίσθηκε στη σύσκεψη των διοικήσεων των δημοσιογραφικών Ενώσεων στις 09/11/209) των προτάσεων νομοθετικής ρύθμισης που έχουν παρουσιάσει η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜΘ και την σαφή τοποθέτηση και δέσμευση της κυβέρνησης σε αντιπροσωπεία μας.
Συμφωνούμε και με την προσθήκη την οποία προτείνει η ΕΤΕΡ (σημεία 5 και 6), για όλους τους εργαζόμενους των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Καλούμε τόσο την ΠΟΕΣΥ να συντονίσει τις περιφερειακές δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, όσο και τις ΕΤΕΡ και ΕΠΗΕΑ τους αντίστοιχους κλάδους, στην κατεύθυνση κινητοποιήσεων σε πανελλαδική κλίμακα.

Απαιτούμε την ενεργό στήριξη του αγώνα μας από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ασχέτως από τα αν έχει ή δεν έχει μέχρι στιγμής, συγκροτηθεί προεδρείο.
Επισημαίνουμε ότι το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να μην υπολείπεται των αξόνων που συνδιαμορφώσαμε στην κοινή Γ.Σ. των τεσσάρων δημοτικών ραδιοσταθμών της Αττικής, στις 03/11/2009 και να κατοχυρώνει τα αυτονόητα (βάσει και των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων) εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των κατηγοριών προσωπικού.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι άξονες αυτοί αφορούν την πλήρη διασφάλιση: του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ, της χρηματοδότησής τους από τους οικείους ΟΤΑ, των θέσεων εργασίας, της απρόσκοπτης αδειοδότησής τους, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης σε ιδιώτες των συχνοτήτων, που αποτελούν δημόσια περιουσία.

Προσανατολιζόμαστε στην πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα, 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης κατά την ώρα που η αντιπροσωπεία μας, θα γίνεται δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό.

Ζητούμε από την ΚΕΔΚΕ να δεσμευθεί ότι για όσο χρονικό διάστημα το ζήτημα παραμένει εκκρεμές, δεν θα υπάρξει μετατροπή του καθεστώτος οποιουδήποτε δημοτικού ραδιοσταθμού.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης ευθύς μόλις αυτό χρειαστεί.

Θεωρούμε αυτονόητο, ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση ή τροπολογία, για την υπόθεση των δημοτικών Μ.Μ.Ε., θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δημοτικό ραδιόφωνο των Άνω Λιοσίων "ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM", που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει, από τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους.


Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συμβασιούχους της ΕΡΤ, που βρίσκονται σε κινητοποίηση, στους συναδέλφους της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ που παραμένουν απλήρωτοι για 11 μήνες(!!!) καθώς και στην εκπρόσωπο του "Ελεύθερου Τύπου" Ματίνα Παπαχριστούδη, εκτιμώντας ότι η μη επαναπρόσληψή της, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου του Σωματείου μας.

Τέλος, σε ότι μας αφορά εμάς στον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM, γνωρίζετε όλοι ότι το ποσό που μας έχει καταβληθεί μέχρι τώρα, έναντι των όσων οφείλονται (από τα μέσα Απριλίου) έχει στην κυριολεξία κάνει "φτερά", καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν... και ορισμένοι συνάδελφοι βρίσκονται πραγματικά σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των δημοσιογράφων, από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΣΗΕΑ; Αναφερόμαστε φυσικά στους συναδέλφους, που έχουν ως μοναδική μισθωτή απασχόληση, την εργασία στον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
(Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ΞΕΝΙΟΥ στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς