11 Νοε 2009

Μαρτυρία για τους συναδέλφους "συμβασιούχους" της ΕΡΤ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή του επικεφαλής του δημιουργικού της ΕΡΤ, του κ. Νίκου Τσιμούρη, που έχει δημιουργήσει ένα τμήμα – πρότυπο στην ΕΡΤ, με μοναδικά αποτελέσματα, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου.
Διαβάστε την επιστολή του και θα καταλάβετε πολλά από τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, έναν οργανισμό που είναι φορτωμένος με πληθώρα μονίμων εργαζομένων από δεκαετίες σκανδάλωδων προσλήψεων που δυστυχώς λόγω έλλειψης μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης αδυνατούν να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες της τηλεόρασης και δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν και από την άλλη έχει εκατοντάδες νέους εργαζόμενους που βρίσκονται εκεί με συμβάσεις έργου, προσφέρουν σημαντικό έργο στη λειτουργία του οργανισμού, αλλά για “οικονομικούς” λόγους η διοίκηση αρνείται να δεχτεί ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες:
Ονομάζομαι Νίκος Τσιμούρης και είμαι υπεύθυνος του τμήματος τρέιλερ/δημιουργικού/γραφικών της ΕΡΤ ΑΕ. Σας στέλνω αυτό το mail γιατί νομίζω πως είσαστε και σεις ένα βήμα έκφρασης για εμάς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ ώστε να ακουστεί η φωνή μας πέρα από ταμπέλες, εμπάθειες και μικρο-μεγαλοσυμφέροντα. Ο,τι αναφέρω μπορεί να αφορά το τμήμα μου, αλλά πιστεύω ότι γενικά αφορά και άλλα τμήματα της εταιρείας…
Από το 1997 που ξεκίνησα ως συμβασιούχος γραφίστας (με μεταγραφή από ιδιωτικό κανάλι) στην ΕΡΤ, προσπάθησα έστω και με τα πενιχρά μέσα της εποχής εκείνης να βοηθήσω από το πόστο μου (και με τη βοήθεια 1-2 συναδέλφων) ώστε η ΕΡΤ να δείξει ένα πιο φρέσκο πρόσωπο και κυρίως να μειωθούν τα τεράστια ποσά που έδινε μέχρι τότε η ΕΡΤ σε εταιρείες του χώρου για την κατασκευή σημάτων, γραφικών, τρέιλερ κλπ.

Για όσους ξέρουν από το χώρο μας είναι προφανές ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κερδίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ από την δουλειά αυτών των παιδιών… Το 2008 μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Παναγόπουλου (πρέπει να θεωρηθεί μια από τις παρακαταθήκες που αφήνει στην ΕΡΤ) και με αφορμή την συνεργασία με την RED-BEE, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ ένα ΕΝΙΑΙΟ τμήμα τρέιλερ-δημιουργικό με σκοπό αρχικά την υποδοχή του πακέτου γραφικών της RED-BEE και στην συνέχεια την κεντρική διαχείριση του ONAIR look και τρέιλερ της ΕΡΤ ΑΕ.

Στο τμήμα αυτό εργάζονται (πλην 3-4 εξαιρέσεων) συμβασιούχοι των ειδικοτήτων: Σκηνοθέτες , γραφίστες , παραγωγός, μοντέρ FinalCutPro , 3D animator-προγραμματιστής onair graphics/virtual studio , εκφωνητές, κειμενογράφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε ΚΑΜΙΑ επιπλέον πρόσληψη συμβασιούχου για τη δημιουργία του τμήματος αυτού. Προτίμησα την αναδιευθέτυση ταλαντούχων ανθρώπων που δούλευαν χωρίς κεντρική διαχείριση και οργάνωση σε διάφορα πόστα της ΕΡΤ (καθώς και στο παλαιό τμήμα προβολής) απόφαση που στήριξαν τόσο ο κος Παναγόπουλος (Πρόεδρος) όσο και ο κος Λουκάκος (εντετ. σύμβουλος), για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον η ΕΡΤ από αυτή την προσπάθεια, από τη στιγμή που είχε ήδη ανθρώπους με πολλή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο (και κάποιοι από αυτούς περιζήτητοι στην ” πιάτσα”).


Οι περισσότεροι από τους συμβασιούχους που αναφέρω έχουν συμβάσεις συνολικά πάνω από 5 χρόνια, για να μην πω για κάποιες ατυχείς περιπτώσεις όπου για λίγες ημέρες δεν μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου… Τα παιδιά αυτά (ο μέσος όρος ηλικίας του τμήματος είναι 29-30 έτη) δεν κυνήγησαν ποτέ τη μονιμοποίηση ή τέλος πάντων το δημοσιοϋπαλληλίκι.


Αντίθετα δουλεύουν με τόσο μεράκι που πολλές φορές ξεπερνούν τις 9 ώρες δουλειάς τη μέρα χωρίς μάλιστα να πληρώνονται υπερωρίες-Κυριακές-αργίες-επιδόματα κλπ. Για ναμην πω ότι πολλές φορές παίρνουν τη δουλειά σπίτι τους για να συνεχίσουν και να τη φέρουν την επόμενη μέρα έτοιμη. Θα θυμηθώ παράδειγμα σκηνοθέτη που νοίκιαζε με δικά του λεφτά ταινίες από το video club για να τις βλέπει σπίτι του ώστε να φτιάξει έγκαιρα το τρέιλερ ταινίας που δεν είχε έρθει ακόμη από τον υποτιτλισμό
Πιστέψτε με γνωρίζω καλά τον ιδιωτικό τομέα του χώρου και σας διαβεβαιώνω ότι τα παιδιά αυτά δουλεύουν με τον ίδιο (ίσως και με μεγαλύτερο) ζήλο από τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Για την ΕΡΤ ρε γ…το, που λέμε χαρακτηριστικά και ας απαξιώνουν τη δουλειά μας μερικές φορές οι καλοθελητές!
ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Γιατί σήμερα το πρωί μπήκα στο γεμάτο από ζωή και δημιουργικότητα συνήθως γραφείο και είδα άδεια τα γραφεία… κλειστές τις οθόνες των Mac… και αναλογίστηκα τι θα συμβαίνει από 1/1/2010 όταν οι συμβάσεις τους θα έχουν λήξει (κάποιων έληξαν ήδη). Οι συνάδελφοι απεργούν για το αυτονόητο…
Γιατί μόνο ως αστείο ακούν ότι δεν θεωρούνται απαραίτητοι για να τους υπογράψουν τις ανανεώσεις των συμβάσεων…
Ότι είναι βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό…
Το ίδιο βράδυ που όλη η Ελλάδα θα εύχεται Καλή Χρονιά τα παιδιά θα βγαίνουν στην ανεργία (την οποία έχουν γνωρίσει καλά πολλοί από αυτούς) και μάλιστα σε μια περίοδο ύφεσης που είναι αδύνατο να βρουν δουλειά σε ιδιωτικά κανάλια/εταιρείες παραγωγής άμεσα.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να εξωτερικεύσω κάποιες σκέψεις/αγωνίες μου για τα παιδιά αυτά, αλλά και για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος σε παλιές πρακτικές αναθέσεων σε εταιρίες/ημέτερους κλπ αυτού του τόσο σημαντικού και ζωντανού κομματιού της ΕΡΤ…

PS. Για αυτούς που θα πουν ότι τέτοια ανάθεση ήταν και με τη RED-BEE, ως καθ’ύλην αρμόδιος θα απαντήσω ότι η συγκεκριμένη συνεργασία ήταν ένα τεράστιο ΣΧΟΛΕΙΟ για όλο το μαγαζί και η αφορμή για αυτή την εσωτερική αναδιοργάνωση/δημιουργία του τμήματος τρέιλερ το οποίο θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αντιστοίχου μεγέθους projects/rebrands όπως έγινε ήδη με το πρόσφατο rebrand της Ψηφιακής κλπ.
πηγή:mediablog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς