9 Νοε 2010

Δολοφονικές επιθέσεις κατά διαφωνούντων δημοσιογράφων στη Ρωσία

Ίσως να ήταν η αγριότητα με την οποία έγινε η εναντίον του επίθεση ή το ότι καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ίσως ακόμη και το ότι σε τρεις μέρες, τρεις δημοσιογράφοι έγιναν στόχος επίθεσης στη Ρωσία.

Ό,τι και να ήταν, γεγονός είναι ότι συνέβαλε για να κατεβάσει τους συναδέλφους τους στους δρόμους. Ο Όλεγκ Κασίν-πολιτικός ανταποκριτής της Κομερσάντ- δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Οι συνάδελφοί του διαδηλώνουν έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη ρωσική πρωτεύουσα. «Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι», δήλωσε η δημοσιογράφος Τζούλια Σαντόβσκαγια, 23 ετών. «Τώρα καταλαβαίνω. Αν δεν ενωθούμε, θα είμαστε ανίσχυροι».

Η επίθεση κατά του Κασίν με σιδηρολοστό, έγινε τη νύχτα της Παρασκευής. Δυο μέρες αργότερα, τη νύχτα της Κυριακής, άλλος ένας δημοσιογράφος στη Ρωσία, ο Ανατόλι Ανταµτσουκ, ξυλοκοπήθηκε στη Μόσχα. Ο Ανταµτσουκ, δηµοσιογράφος της τοπικής εφηµερίδας «Ζουκόφσκι Βέστι», έγινε στόχος επίθεσης από δύο άνδρες έξω από τα γραφεία της εφηµερίδας στο Βουκόφσκι, 25 χιλιόµετρα από τη Μόσχα. Χθες το απόγευμα όμως έγινε γνωστό πως οι δυο επιθέσεις κατά δημοσιογράφων δεν ήταν και οι μόνες στη Ρωσία τα τελευταία 24ωρα. Ο Σεργκέι Μιχαίλοφ, της εφημερίδας Σαράτοφ Ρεπόρτερ στην κεντρική Ρωσία, ξυλοκοπήθηκε άγρια το απόγευμα της Παρασκευής κι έχασε τις αισθήσεις του.

Όμως τα νέα έφτασαν στη Μόσχα μόλις χτες. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να μάθουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και ποιος τις εκτέλεσε. Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε για απαντήσεις.

Τριανταδύο ρώσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από το 1993 και πάνω από 30 δέχτηκαν επίθεση φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς