12 Νοε 2010

Σαλπάρισε μακριά μας ο Θόδωρος


Αυτό που όλοι φοβόμασταν για τον συνάδελφο και φίλο μας Θόδωρο Σγουρδαίο επιβεβαιώθηκε θλιβερά σήμερα. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε από άνδρες του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Τροιζήνας στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Το συνηθισμένο ταξίδι του από τη Σέριφο στην Αττική με τον «Τοξότη» έμελλε να είναι το τελευταίο του.

Αυτό τον χειμώνα, όπως έκανε κάθε χρόνο την ίδια εποχή, ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη από την αγαπημένη του Σέριφο, μόνος, για να φέρει το σκάφος στο Καλαμάκι. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο ίδιος συνήθιζε να σταματάει σε κάποιο νησί, όπως στον Άγιο Γεώργιο, στον Σαρωνικό, για κυνήγι ή για ψάρεμα, γιαυτό και στην αρχή οι δικοί του δεν ανησύχησαν. Μόλις την περασμένη Παρασκευή και αφού έψαξαν, μάταια, να τον βρουν σ΄αυτά τα μέρη ειδοποίησαν για την εξαφάνισή του τις λιμενικές αρχές.

Ποιος ξέρει τι βρήκε στο δρόμο του αλλά από εκείνη τη Δευτέρα τα ίχνη του χάθηκαν.
Το μεσημέρι του Σαββάτου το ταχύπλοο σκάφος του, ο «Τοξότης», εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο στις βόρειες ακτές της Φαλκονέρας με δύο ρήγματα κάτω από τα ύφαλα. Μιά στριμωγμένη κουβέρτα έδειχνε ότι προσπάθησε να κλείσει την τρύπα που είχε ανοίξει, ίσως από χτύπημα σε βράχο, ίσως από άλλη αιτία.

«Τυπικά» θα μιλήσουν όλοι για την μακρά και επιτυχημένη πορεία του στο χώρο του Τύπου. Για πολλά χρόνια προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ενώ έχει περάσει και από επιτελικές θέσεις σε «Ελεύθερο Τύπο», «Πρώτη», «Νίκη», «Ειδήσεις» και «Έθνος» καθώς και στο περιοδικό «Ομάδα» .

Εμείς ξέρουμε κάτι περισσότερο. Για τις ατελείωτες παρτίδες σκάκι στο καφενείο της ΕΣΗΕΑ με τον Άρη, τον Άγγελο, τον Νίκο. Για το πόσο λιτός, σεμνός και λιγομίλητος ήταν- αρκεί να μην του έπιανες κουβέντα για ιστορία και ακόμη περισσότερο για την ιστορία της Σέριφο, για τις μεγάλες απεργίες στο νησί, για τη θάλασσα και τα καΐκια.

Α, ρε Θόδωρε, ακόμη σου χρωστάω τις φωτογραφίες που έβγαλα στην Σερφιώτικη αυλίτσα της Νένης κι εσύ ακόμη μου χρωστάς τόσες ιστορίες που δεν πρόλαβες να μου πείς. Δεν έγραψες και εκείνο το βιβλίο για την απεργία στο νησί σου, έτσι να μάθει ο κόσμος πώς αγωνίζονται. Νάχεις καλο αέρα στίς θάλασσες που αρμενίζεις τώρα...
Ν.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς