13 Νοε 2010

Τα βιβλία του μέλλοντός μας...


Σημαντική εξέλιξη στην ελληνική ψηφιακή ανάγνωση. Ελληνικά βιβλία περνούν πλέον στο iΡad και το iΡhone!
Η νέα και σπουδαία αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επιµονή του γιου ενός εκδότη, του Χάρη Ψυχογιού, ο οποίος µε πολυετή παραµονή στις ΗΠΑ κατάφερε να σπάσει το αδιαπέραστο, για έναν Ελληνα, τείχος της Αpple και να την πείσει να υποστηρίξει και το ελληνικό αλφάβητο...
Δεδοµένου ότι δεν υπάρχει ελληνικό iΒookstore – όπως αντίστοιχα υπάρχει ελληνικό κατάστηµα iΤunes που προσφέρει ελληνική µουσική – ο έλληνας χρήστης των συγκεκριµένων συσκευών θα µπορεί να προµηθεύεται ελληνικούς τίτλους µέσω του αµερικανικού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου. Αυτό σταδιακά θα επιχειρήσουν να το κάνουν αρκετοί έλληνες εκδότες.

Το ελληνικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeΒooks.gr έχει φτάσει να διαθέτει 556 τίτλους ελληνικών βιβλίων διαφόρων εκδοτών, που µπορούν να διαβαστούν τόσο σε υπολογιστές όσο και σε συσκευές ανάγνωσης. Στη µάχη των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν αρχίσει να µπαίνουν όλοι οι µεγάλοι έλληνες εκδότες µέσω των ιστοσελίδων τους. Οι Εκδόσεις Πατάκη κάνουν πωλήσεις και από το σάιτ τους, το ίδιο και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ αυτές τις µέρες άρχισαν πωλήσεις και οι Εκδόσεις Καστανιώτη που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους περί τους 20 τίτλους, συνήθως στην τιµή των 9,90 ευρώ.

Τα ηλεκτρονικά ράφια δεν διαθέτουν ακόµη πολλά βιβλία, αλλά οι εκδότες κάθε µέρα που περνάει, ψηφιοποι ούν όλο και περισσότερα σε µορφή αρχείου e-pub, µορφή που τείνει να επικρατήσει διεθνώς, καθώς διαβάζεται σχεδόν από όλες τις συσκευές ανάγνωσης. Από όλες, εκτός από µία από τις σηµαντικότερες, το Κindle της Αmazon, που έχει δικό του ψηφιακό αρχείο αλλά που αναµένεται, λένε οι ειδικοί, να υιοθετήσει και αυτό το συγκεκριµένο αρχείο, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα και στα ελληνικά βιβλία να µπορούν να πωληθούν στις συγκεκριµένες δηµοφιλείς συσκευές.

1 σχόλιο:

  1. Επόμενο θύμα της εργοδοσίας της Ελευθεροτυπίας, το enet.gr Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι εκκαθαρίσεις στα "μπλοκάκια" αλλά και στους συντονιστές του site. Τη βρόμικη δουλειά ανέλαβε ο νέος υπεύθυνος του enet, Κώστας Ξηροκώστας. Στο enet δουλεύουν 17 συνάδελφοι, 5 από αυτούς στο μισθολόγιο και οι υπόλοιποι με μπλοκ και ανασφάλιστοι.
    Πρόθεση είναι το site να τρέχει από τους συντάκτες της εφημερίδας και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς