9 Φεβ 2011

48ωρη απεργία στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ για τήν εκ περιτροπής εργασία


Στην υλοποίηση των απειλών της προχώρησε σήμερα η διοίκηση της εφημερίδας Αγγελιοφόρος.
Ανήρτησε πρόγραμμα με 4ημερη εβδομαδιαία εργασία (εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας), ενώ στο πρόγραμμα αναφέρεται ως ωράριο εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Τις ώρες αυτές πρέπει, σύμφωνα με τη διοίκηση, να είναι όλοι στο γραφείο τους, ανεξάρτητα αν υπάρχει κάτι που να «τρέχει» στο ρεπορτάζ τους ή όχι.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη εδώ και πολύ καιρό είχαν κυκλοφορήσει στον «Αγγελιοφόρο» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», τα… «Σενάρια τρόμου και εκ περιτροπής πειράματα» όπως τα χαρακτήριζαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι .

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, θυγατρικό σχήμα του ΔΟΛ και του Πήγασου, που εκδίδει τις δύο εφημερίδες, είχε διαμηνύσει ότι από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου θα εφαρμόσει μονομερώς νέο σύστημα εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά και όλου του προσωπικού για 4 ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχο «κούρεμα» των μισθών κατά 15-20%, επικαλούμενη, τι άλλο, τον γνωστό νόμο Λοβέρδου (ν. 3846/2010). Στόχος: να βάλει στα ταμεία της 1,4 εκατ. ευρώ για το 2011, ώστε να καλύψει ένα μέρος από τις ζημίες (;) που φαίνεται να παρουσιάζει στον ισολογισμό της .

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης απέστειλε επιστολή – προειδοποίηση προς τη δημοσιογραφική διεύθυνση του ομίλου, ζητώντας να μην εφαρμόσει το όποιο πρόγραμμα για εκ περιτροπής εργασία των δημοσιογράφων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.
Αλλά οι εργοδοσία (και μαζί τους η «συμμαχία των προθύμων»…) προχωρούσαν σύμφωνα με το σχέδιο.

«Σας δίνω διορία 48 ωρών ! Θα περιμένω έως την Παρασκευή να καταθέσετε εναλλακτική πρόταση, για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης κατά 15%. Διαφορετικά, από τη Δευτέρα θα εφαρμόσω την εκ περιτροπή εργασία!».

Αυτήν την απάντηση έδωσε στις 2 Φεβρουαρίου ο γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος Α. Κυριακίδης στους εκπροσώπους των εργαζομένων, όταν ζήτησαν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να επανεξετάσει η επιχείρηση τη στάση της, να μελετήσουν οι ίδιοι τα οικονομικά στοιχεία που τους δόθηκαν και να επανέλθουν στη διαβούλευση.
Γιατί, όπως είπε…«Δεν το συζητάω άλλο. Αρκετά μου φάγατε το χρόνο με τις διαβουλεύσεις».

Σε συζήτηση, στις 3 Φεβρουαρίου, η οποία κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με συμμετοχή εκπροσώπων των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών, ο μάνατζερ ανακοίνωσε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα ισχύσει για το προσωπικό χωρίς άλλη αναβολή από τις 7 Φεβρουαρίου, εκτός αν οι εργαζόμενοι …βρουν άλλο τρόπο, για να «μαζευτούν» 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο!

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η διοίκηση δήλωνε ότι οι δημοσιογράφοι του «Αγγελιοφόρου» πλήρωσαν τον φόρο αίματος που τους αναλογούσε (με την αποχώρηση κάποιων για διάφορους λόγους, π.χ. συνταξιοδότηση, εθελουσία έξοδος) και αναγνώριζε πως οι εργαζόμενοι είναι «η ψυχή της εφημερίδας».

Σήμερα , η ίδια διοίκηση δηλώνει, ως νεκροθάφτης ότι … έχει ήδη επιλέξει «τον αργό από τον ξαφνικό θάνατο».

Σήμερα, επίσης, απολύθηκε μία δημοσιογράφος από τη σελιδοποίηση (από το γραφείο της Θεσσαλονίκης), «διότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης εργασιακής συγκέντρωσης μίλησε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά μελών της διοίκησης». Η δημοσιογράφος κλήθηκε χτες σε απολογία και σήμερα απολύθηκε(σας θυμίζει τίποτα αυτό;….)

Η ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τον «Αγγελιοφόρο», για Παρασκευή και Σάββατο, 11 και 12 Φεβρουαρίου 2011. Η ΕΣΗΕΑ θα ακολουθήσει για να καλύψει τα δικά της μέλη στο γραφείο του Αγγελιοφόρου στην Αθήνα; Για να δούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς