23 Μαΐ 2011

Το σύνορο της πείνας, το Alien και η ΕΣΗΕΑ



Τού Νίκου Κωτσικόπουλου


(παράνομα απολυμένου εκπροσώπου των δημοσιογράφων

απο την εφημερίδα "Χρηματιστήριο" )


Σας τρομάζουν τα νέα μέτρα; Εμένα πολύ. Μόλις έχω ρίξει μία ματιά στο διαδίκτυο και διαπιστώνω με θλίψη, ότι με νέα αύξηση του ΦΠΑ οι πλουσιότεροι εξακολουθούν να πληρώνουν τόσο φόρο, όσο και οι φτωχότεροι. Μόνο που οι φτωχότεροι δεν έχουν εισοδήματα και δεν έχουν δουλειά, αλλά καλούνται τώρα να πληρώσουν παραπάνω…


Η ανεργία στη χώρα, έχει φτάσει το 16% από τον Φλεβάρη. Η επίσημη ανεργία. Αυτή που λογαριάζει ως εργαζόμενους, όσους απασχολούνται έστω και μία ώρα την εβδομάδα. Καθεστώς που στον κλάδο μας, μεθόδευσαν εφημερίδες ήδη στην Θεσσαλονίκη και υπάρχει φόβος να δούμε αργότερα και στις εφημερίδες ή τα άλλα μέσα στην Αθήνα.
Αλλά το τραγικό είναι, ότι ήδη από το Γενάρη, οι μη ικανοί να εργαστούν, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι και παιδιά ή όσοι δεν καταγράφει ως ανέργους ο ΟΑΕΔ, είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ!!! Εδώ, όπου η εργασία είναι αγαθό σε ανεπάρκεια. Ασύλληπτο; Κι όμως συμβαίνει, σε μία κοινωνία καθολικά αποτυχημένη και δυστυχισμένη, η οποία ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ και ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΙ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός είναι σχεδόν 190.000 περισσότερα άτομα από τους εργαζόμενους. Πως θα ζήσει αυτός ο κόσμος; Πως θα ζήσει αυτή η χώρα; Ποιές συντάξεις, ποιά περίθαλψη και ποιά Ταμεία που τα φόρτωσαν με μετοχές και ομόλογα για να ζητούν τώρα τα ρέστα, προκαλώντας ύφεση, ανεργία καταστροφή;
Πως θα ζήσουμε; Πουλώντας τα ασημικά; Μα αν ο στόχος των δανειστών είναι να βρουν 50 δις ευρώ από ένα μαζικό ξεπούλημα για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ακριβώς τόση είναι –την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- η αξία όλων των μετοχών όλων των εταιριών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Στα 50 δις ευρώ είναι το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Προσωπικά, καταλαβαίνω ότι σε εξέλιξη είναι τώρα ένα σχέδιο τύπου Αργεντινής για αυτό το δύστυχο τόπο. Θέλουν να μας πτωχεύσουν. Και πτωχεύεις, όταν γίνεσαι πτωχός, χωρίς πόρους για να ξεκινήσεις μία νέα προσπάθεια. Εμείς θα μείνουμε πτωχοί και χρεωμένοι, γιατί αφού αρπάξουν από τους πολίτες και το δημόσιο ότι έχει αξία και είναι μάλιστα τώρα, τερατωδώς υποτιμημένο, θα μας πετάξουν σαν λεμονόκουπα.
Αλλά στον Τύπο και δη στον «έγκριτο» παρουσιάζουν ότι η αναδιάρθρωση ή καλύτερα ακόμα και η άρνηση πληρωμής του άδικου και επαχθούς χρέους, ισούται, λέει, με χρεοκοπία. Δηλαδή μας λένε, ότι αν δεν πληρώσουμε, θα πτωχεύσουμε, ενώ αν δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε δεν… θα πτωχεύσουμε; Από πού βγαίνει ο ήλιος, είπαμε;
Καλοί μου φίλοι, συνάδελφοι και μη, ο Τύπος έχει ένα μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτή την ιστορία. Σε αυτή την κρίση. Έχει να παίξει έναν ρόλο υπέρ του μεγάλου χρήματος, το οποίο αρπάχθηκε, μέσω υπερτιμολογήσεων κρατικών προμηθειών. Όπου, για να γίνει αυτή η μπίζνα και προφανώς να «λευκανθεί» μετά αυτό το αδήλωτο και αφορολόγητο χρήμα, χρηματοδότησε το ελληνικό δημόσιο για να κάνει τις «επενδύσεις» (δηλαδή το πλιάτσικο), με αγορά ελληνικών ομολόγων και δάνεια.
Τώρα οι ίδιοι δανειστές, τοκογλύφοι και πλιατσικολόγοι, θα εξοφληθούν για τα δάνεια που έδωσαν, με πώληση των επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Θα πουλήσουμε για να τους ξοφλήσουμε. Και αυτοί θα αγοράσουν, με τα λεφτά που θα τους δώσουμε και τα οποία θα είναι… από ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ!!! Με τα λεφτά μας, θα τα πάρουν όλα.
Αλλά ο Τύπος δεν τα γράφει αυτά, είπαμε. Δεν τα γράφει, γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια και έχει να επιτελέσει έναν ρόλο σε αυτή την κρίση. Γιατί επιτυγχάνει έτσι, την πλήρη καταστολή και μαζική αποβλάκωση των πολιτών. Και γι αυτό, ο Τύπος πρέπει να ελεγχθεί και άλλο. Για να γίνει αυτό:
-Η ανεργία, πρέπει να μεγαλώσει.
-Η εργασία πρέπει να γίνει part time για ένα τμήμα όσων απασχολούνται ακόμα.
-Οι αμοιβές πρέπει να μειωθούν. Για να μειωθούν και τα κόστη των απολύσεων αύριο.
-Οι πρόθυμοι πρέπει να «σφαχτούν» μεταξύ τους για να προκύψουν οι πλέον πειθήνιοι.
-Η περίθαλψη και οι παροχές πρέπει να υποτιμηθούν, με κατασπατάληση των πόρων.
-Και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να ολοκληρώσει την μετάλλαξή της, από αδρανής και εγκλωβισμένος οργανισμός, σε Αlien. Ένα σωματείο που θα έχει ολοκληρωτικά καταληφθεί από μέσα.
Κάποιοι αφελείς, νομίζουν ότι θα κρυφθούν. Κάποιοι άλλοι ότι θα κάνουν καριέρα πάνω στο γνωστό δα, μοτίβο: «Εγώ κόβω τον μισθό των άλλων για να μη μου κόψουν τον δικό μου». Ή «απολύω τους άλλους για να μην απολύσουν εμένα».
Είναι αφελείς όλοι. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε έτοιμοι να περάσουμε και το σύνορο της φτώχειας; «Ότι σύντομα, πολύ σύντομα, ακολουθεί η πείνα για όλους στη χώρα και για τον κλάδο;».
Στις λιγοστές και μικρές βάρκες αυτού του «Τιτανικού», οι θέσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και ήδη κατειλημμένες. Λυπάμαι που θα απογοητεύσω όσους νομίζουν ότι το φίδι θα το βγάλουν άλλοι από την τρύπα. Όσους, ακόμα χειρότερα, νομίζουν ότι θα υπάρχουν τώρα περιθώρια για να «πουλήσουν καλά», υπηρεσίες σε εξουσιαστικά συστήματα.
Δεν υπάρχουν ανταλλάγματα γι αυτούς. Θα πτωχεύσουν χειρότερα όλων. Είμαστε κοντά στο τέλος του «έργου» και θα μείνουν με τον μουτζούρη, εκτεθειμένοι διπλά, χρησιμοποιημένοι, φτηνά ξεπουλημένοι, χρεοκοπημένοι ηθικά, κοινωνικά και πιθανόν και οικονομικά, όπως οι υπόλοιποι.
Με όλη την πίκρα που έχω πιστεύοντας αυτά, με όλη την δυστυχία να βλέπω να δικαιώνονται πικρά αυτές οι εκτιμήσεις σε κάθε «επεισόδιο» αυτής της κρίσης και καθώς αναμένω το τελευταίο και πιο πικρό επεισόδιο της «αφύπνισης»... Γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ με τέτοια προγράμματα δεν άντεξε πουθενά στον κόσμο πάνω από 2-3 χρόνια πριν ξεσηκωθεί το σύμπαν…
Σας ζητώ να σκεφθείτε καλά τα παραπάνω. Δεν έχει νόημα, ούτε μικρο-καιροσκοπικά να κρυφθείτε τώρα. Είμαστε όλοι με την πλάτη στον τοίχο, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Οι δανειστές και όργανά τους θα μας ξεζουμίσουν μέχρι τέλους. Δεν θα σταματήσουν, δεν θα κάνουν πίσω. Τι κάνουμε εμείς λοιπόν; Δεν παλεύουμε; Χάνουμε χειρότερα. Παλεύουμε; Μόνον τότε, ίσως… Αλλά μόνον έτσι.
Σας ζητώ να σκεφθείτε πολύ σοβαρά τα παραπάνω και να πάρετε την απόφαση: ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ. Με την κορυφαία ενέργεια την κορυφαία εκδήλωση, ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ.
Δεν έχω καταλάβει πως ψηφίζουν οι Έλληνες, κάποιους ανίκανους και τενεκέδες, που λόγω επαγγέλματος γνωρίζουμε πολύ καλά από μέσα. Δεν έχω καταλάβει πως ψηφίζουν και κάποιους άλλους στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, λυπάμαι που το λέω έτσι χονδροειδώς.
Ξέρω πως σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια υπάρχουν συνάδελφοι έντιμοι και ικανοί, αλλά… Τους ξεπερνούν συχνά οι άλλοι… Και ξέρω, πως σε αυτό το ψηφοδέλτιο, εδώ στους Μαχόμενους, συγκεντρώνονται πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι με διάθεση προσφοράς και «μέταλλο» χαρακτήρα.
Οι Μαχόμενοι, δεν έχουν κομματικές εξαρτήσεις και διασυνδέσεις, αλλά έχουν μία ιστορία. Δεν απέφυγαν ποτέ τα δύσκολα, ήταν εκεί, έδωσαν μάχες προσπάθησαν, είχαν ιδέες και προτάσεις. Θα είναι εκεί και αύριο, στα ακόμα δυσκολότερα. Δεν θα κρυφτούν. Όταν εγώ ως εργασιακός εκπρόσωπος στο «Χρηματιστήριο», είχα ανάγκη από βοήθεια, εδώ, την βρήκα. Μιλώ εκ πείρας λοιπόν…
Γι αυτό και χωρίς καμιά διάθεση να ζητήσω την ψήφο σας, παίρνω όμως θέση και εκτίθεμαι, συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο και απλά σας προτείνω: ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ, Ψηφίστε τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους.
Νίκος Κωτσικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς