10 Δεκ 2011

Απειλούνται 2000 θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ λόγω μνημονίου

Απολογισμός τρόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης. Το Μνημόνιο επηρεάζει κάθετα τη λειτουργία των media στην Ελλάδα, καθώς αποκαλύπτεται ως ο πλέον προβληματικός κλάδος. Μόνο την περίοδο αυτή απειλούνται να χαθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, αν κλείσουν «Ελευθεροτυπία» (περίπου 800 εργαζόμενοι) και Alter (700) και αν ισχύσει η εφεδρεία στην ΕΡΤ (600) Ήδη την τελευταία διετία μόνο στις εισηγμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ «εξατμίστηκαν» περίπου 1.300 θέσεις εργασίας (απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις) και το 2012 προβλέπεται εξίσου μαύρο.

Προ Μνημονίου, το 2009 μπήκε το πρώτο ηχηρό λουκέτο από τη Γιάννα Αγγελοπούλου στον «Ελεύθερο Τύπο». Η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε, χωρίς ισπανούς σχεδιάστές με άλλη ιδιοκτησία και λιγότερο προσωπικό. Στη διαδρομή σταμάτησε να κυκλοφορεί η «Απογευματινή» χωρίς όμως η ιδιοκτησία να αποζημιώσει το προσωπικό της, και ακολούθησε η διακοπή της ημερήσιας έντυπης έκδοσης του «Βήματος». Παράλληλα, έκλεισε η κυριακάτικη «Veto» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου η οποία θέλησε να κοντράρει το «Θέμα» αλλά και περιφερειακά έντυπα όπως η “Σφήνα», η «Financial Box» και η «Score Live» . Η έκδοση του «Derby» διακόπηκε και επανακυκλοφόρησε από ομάδα συντακτών του, ενώ αντιθέτως επιβίωσε και έβγαλε και κυριακάτικο φύλλο η «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη.

Αν αυτό είναι το παρελθόν, το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το μέλλον. Κομβικό σημείο όσο προχωράει η ύφεση είναι η μείωση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία επιβαρύνεται από τις αθέμιτες πρακτικές των διαφημιστικών εταιρειών. Οι τελευταίες είχαν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τα χρήματα των διαφημιστικών εταιρειών μια δεύτερη, σχεδόν χρηματιστηριακή αγορά, που ήταν άσχετη με την παραγωγή στο μέλλον. Αυτό που έρχεται είναι η μάχη για την τελική πτώση, όπου θα επιβιώσουν εκείνοι που μπορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς