5 Δεκ 2011

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Του Δημήτρη Παπαθανασίου


Ανήμερα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την επομένη δηλαδή της 24ωρης γενικής απεργίας στα ΜΜΕ, βγήκε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real.fm, να μιλήσει προφανώς για τα πολλά προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Τρίμης.
Στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι ο χώρος μας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων, ο κ. Τρίμης είπε επί λέξει:
«Με δυο λόγια αυτή την κρίση εμείς λέμε να την περάσουμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και με ειλικρίνεια και με ανοιχτά χαρτιά. Ηδη τώρα που μιλάμε το διασωματειακό συναντά τους εκπροσώπους της εταιρείας ALTER, διότι ξέρετε πολύ καλύτερα από πολλούς άλλους τι συμβαίνει εκεί. Γνωρίζετε επίσης ότι στην "Ελευθεροτυπία", που εργάζομαι, είμαστε απλήρωτοι 4 μήνες. Οτι υπάρχει μια τριγωνική εμπλοκή στο σύστημα πολιτική εξουσία, τράπεζες, εκδοτικές επιχειρήσεις και υπάρχει και ένα πολύ κακό φόντο. Συγκεκριμένα λείπουνε πάρα πολλά λεφτά από τις εταιρείες, τις κλασικές παραδοσιακές εταιρείες ενημέρωσης, λεφτά που έφυγαν από το μετοχικό κεφάλαιο και πέρασαν στους μετόχους και ενδεχομένως να βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτά όλα είναι που σήμερα δημιουργούν την κρίση και στον Τύπο, παράγουν φτώχεια και ανεργία και στο δικό μας κλάδο».
Στην παρατήρηση του Αντώνη Δελλατόλα που βρίσκεται στο στούντιο, ότι ουσιαστικά λέει πως υπάρχουν χρήματα στον Τύπο και ότι πάνε στις τσέπες των μετόχων και ιδιοκτητών, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ το εξειδικεύει:
«Θα ήθελα να σας πω για την εφημερίδα που εργάζομαι, την "Ελευθεροτυπία". Διαπιστώθηκε από συναδέλφους, μελετώντας ισολογισμούς και τα στοιχεία που κατατίθενται επισήμως στο Χρηματιστήριο, εφ' όσον είναι εισηγμένη εταιρεία, ότι απομειώθηκε μέσα σε μια εξαετία, την τελευταία εννοώ, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 95 εκατομμύρια, συνυπολογίζοντας βεβαίως και τις αστρονομικές αποζημιώσεις των μελών της διοίκησης, δηλαδή των μετόχων στην πραγματικότητα. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία και δεν απαντάει καμία πλευρά και δεν αρκεί να πει κανείς ότι οι τράπεζες δίνουν πολλά δάνεια κακώς σε έναν και δεν δίνουνε στον άλλο, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση και είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία μέσα στις δυσκολίες της ρευστότητας και των αποτυχιών του Μνημονίου και του όλου συστήματος της ευρωζώνης».
Ο Χατζηνικολάου, που είναι γάτα, στρώνει εκ νέου την μπάλα, λέγοντας πως αρκετοί από τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι είχαν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, που ευνοήθηκαν από τη λειτουργία των μέσων με ένα στρεβλό τρόπο, αυτοί τώρα που τα βλέπουν να καταρρέουν δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, περιμένοντας προφανώς ο πρόεδρος να ανοίξει την κουβέντα.
Τι απάντησε ο κ. Τρίμης; Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Μπέρδεψε αριστερούς με δεξιούς, ψέλλισε και κάτι δικά του για ανεξαρτησία, εντιμότητα και ηθική της ενημέρωσης και για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα. Ούτε λέξη για τους νταβατζήδες, ούτε λέξη για τους εργολάβους. Μπείτε στο αρχείο του Real, 1/12/2012, και ακούστε τον πρόεδρο του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας. Μνημείο!!!
Την επομένη, λοιπόν, της γενικής απεργίας στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ονομαστικά μόνο σε δύο μέσα: στο Alter και στην «Ελευθεροτυπία». Προφανώς για τον κ. Τρίμη πουθενά δεν γίνονται ομαδικές απολύσεις, πουθενά δεν γίνονται μειώσεις μισθών, πουθενά δεν υπογράφονται ατομικές συμβάσεις. Το μόνα προβλήματα είναι το Alter και η «Ελευθεροτυπία».
Αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία της «Ελευθεροτυπίας» και επικαλείται έρευνα κάποιων συναδέλφων! Ναι, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δεν επικαλείται το πόρισμα κάποιου ειδικού, δεν επικαλείται την έρευνα κάποιου ορκωτού λογιστή ορισμένου από το σωματείο ή τους εργαζομένους, αλλά επικαλείται την έρευνα του κολλητού του. Ναι, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επικαλείται σε εθνικό δίκτυο μια έρευνα την οποία η πλειονότητα των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος τη θεωρεί ασόβαρη!
Είπε επίσης ο κ. Τρίμης, βασιζόμενος στην έρευνα του κολλητού του, ότι το κεφάλαιο της εταιρείας απομειώθηκε κατά 95 εκατ. τα τελευταία έξι χρόνια. Κι εγώ αναρωτιέμαι, στην απίθανη περίπτωση που ο ισχυρισμός του αποδειχθεί σωστός: Ο κ. Τρίμης, το πρωτοκλασάτο συνδικαλιστικό στέλεχος μιας ολόκληρης παράταξης αλλά και της «Ε», τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή έβλεπε και για δικούς του λόγους δεν μίλαγε, ή έβλεπε και δεν καταλάβαινε...
Για τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, επίσης, το ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν κάποιους επιχειρηματίες και κάποιους όχι, είναι άλλο θέμα! Το ότι για παράδειγμα ο Ψ μπορεί να πάρει 30 εκατ. δάνειο και ο Χ μηδέν, είναι για τον κ. Τρίμη μια άλλη συζήτηση... Δεν επηρεάζει ούτε την ενημέρωση ούτε τον ανταγωνισμό! Τέτοια αντίληψη ο πρόεδρος.
Οι ενστάσεις για όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, πολλές. Οι ενστάσεις για όσα δεν είπε, ακόμη περισσότερες. Το μέγα ερώτημα για μένα ως εργαζόμενο της «Ε» παραμένει, έπειτα από όσα άκουσα:
Γιατί ο πρόεδρος του σωματείου μας, την ώρα που δίνεται μια πολυμέτωπη μάχη για να ξεπεραστούν τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα, δημιουργεί με τις παρεμβάσεις του, η ορθότητα και η αντικειμενικότητα των οποίων αν μη τι άλλο ελέγχονται, ένα περιβάλλον τέτοιο που μόνο ευνοϊκό για τους εργαζομένους και την πολυπόθητη δανειοδότηση της εταιρείας δεν είναι;
Από όσα είπε το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τρίμης, θα κρατήσω μόνο μια φράση: Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία...
papathan@enet.gr

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς