24 Οκτ 2012

Αρνείται εμπλοκή στο σκάνδαλο Σάβιλ ο πρώην διευθυντής του BBC



Ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, Μαρκ Τόμσον, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του βρετανικού δικτύου την περίοδο που «κόπηκε» εκπομπή για τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αφορούσαν τον Βρετανό παρουσιαστή, Τζίμι Σάβιλ, αρνείται ότι έπαιξε ρόλο στην ακύρωση της εκπομπής.


Ο Μ. Τόμσον, ο οποίος είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία που εκδίδει τους New York Times, δήλωσε ότι δεν είχε κάνει τίποτα «που θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχές».

Ωστόσο, παραδέχθηκε «ότι αξίζει να σκεφτεί κανείς εάν είναι ο κατάλληλος» να εργάζεται στους New York Times.

Οι συντάκτες της εκπομπής Newsnight είχαν ετοιμάσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο μετά τον θάνατο του Σάβιλ ρεπορτάζ με μαρτυρίες θυμάτων αλλά και στοιχεία για έρευνα της αστυνομίας κατά του Σάβιλ. Η αστυνομική έρευνα δεν ολοκληρώθηκε γιατί δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Ο Πίτερ Ρίπον, αρχισυντάκτης του Newsnight, αποφάσισε να μην μεταδοθεί το ρεπορτάζ επικαλούμενος λόγους δημοσιογραφικής ποιότητας.

Σύμφωνα με φήμες, την απόφαση για το κόψιμο της εκπομπής είχαν λάβει ανώτερα στελέχη του βρετανικού δικτύου.

«Δεν εμπόδισα και δεν σταμάτησα την έρευνα του Newsnight» δήλωσε ο Μ.Τόμσον.

Και ο νυν διευθυντής του BBC δήλωσε ότι ήταν απόφαση του αρχισυντάκτη του Newsnight Πόλ Ρίπον να μην μεταδοθεί το ρεπορτάζ και δεν οφειλόταν σε πιέσεις από τους ανωτέρους του

Πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε για τη φύση των κατηγοριών κατά του Σερ Τζίμι Σάβιλ.

Το θέμα με τον Σάβιλ ήλθε στην επικαιρότητα από ρεπορτάζ του ITV όπου είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για εκατοντάδες περιπτώσεις κακοποίησης από το Σάβιλ σε διάστημα πολλών ετών. Κάποια από τα περιστατικά συνέβησαν σε χώρους του δικτύου, εγείροντας ερωτήματα για το αν και πόσα γνώριζαν για τον Σάβιλ οι επικεφαλής του δικτύου. Τα θύματα υπολογίζονται σε 200, πολλά από τα οποία ήταν ανήλικα.

«Εάν γνώριζα τη φύση των κατηγοριών και τις αξιόπιστες κατηγορίες ότι αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα είχαν λάβει χώρα στη διάρκεια που βρισκόταν στο BBC και στο κτίριο του BBC, θα τα θεωρούσα, φυσικά, πολύ σοβαρά και θα δρούσα με διαφορετικό τρόπο» τόνισε.

Ο Μαρκ Τόμσον επρόκειτο να αναλάβει τον νέο του ρόλο στους New York Times στις 12 Νοεμβρίου

Η Μάργκαρετ Σάλιβαν, η συντάκτρια των New York Times που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή  ηθικών κανόνων δημοσιογραφίας, ανέφερε στο μπλογκ της ότι η εταιρεία θα πρέπει συνεχίσει να ερευνά το θέμα και να αποκαλύπτει ό,τι βρίσκει.

«Η ακεραιότητα και η ικανότητα λήψης αποφάσεων θα επηρεάσουν τους Times και την δημοσιογραφία τους -σημαντικά. Αξίζει τώρα να σκεφτεί κανείς εάν είναι ο κατάλληλος για τη δουλειά, δεδομένων των εξελίξεων» ανέφερε.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς