24 Οκτ 2009

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ

Της Λίνας Γιάνναρου

Το καζάνι έβραζε πολύ καιρό στο νεοκλασικό κτίριο τής οδού Ακαδημίας 23 - και το «μπαμ» ακούστηκε ώς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το δελτίο Τύπου ήταν λιτό: η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανακοίνωνε ότι στη Γενική Συνέλευση της 15ης Οκτωβρίου αποφασίστηκε η διαγραφή από τα μητρώα της γνωστής δημοσιογράφου και μόνιμης ανταποκρίτριας των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και του CNN στη χώρα μας, κ. Ανθής Καρασάββα.
«Πρόκειται για μια εντελώς άδικη απόφαση», λέει στην «Κ» η κ. Καρασάββα. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αλλωστε, δεν έχει κανείς παρά να ελέγξει τη δουλειά μου» προσθέτει, σημειώνοντας ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί.
Η περιβόητη λίστα
Η Γενική Συνέλευση είχε συγκληθεί προκειμένου να εξετάσει καταγγελία της ανταποκρίτριας των Financial Times στην Ελλάδα και μίας εκ των πλέον έγκριτων μελών της Ενωσης, κ. Kerin Hope, εναντίον της κ. Καρασάββα, την οποία η Συνέλευση και έπειτα από ψηφοφορία έκανε δεκτή. Η κ. Hope είχε ζητήσει από το Δ. Σ. της Ενωσης να διερευνήσει εάν η κ. Καρασάββα διατηρούσε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας με υπηρεσία που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πράγματι, το όνομα της έγκριτης δημοσιογράφου περιλαμβάνεται στην περιβόητη λίστα που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο σε μπλογκ του χώρου με τα ονόματα των 56 δημοσιογράφων που φέρονται να απασχολούνταν με συμβάσεις έργου από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων Agrocert.
Μολονότι η συνεργασία των ανταποκριτών με κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν απαγορεύεται από το καταστατικό της Ενωσης, στη Γενική Συνέλευση ετέθη θέμα «ηθικής τάξης». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ» μέλος της ΕΑΞΤ: «Είναι ανήκουστο για έναν ανταποκριτή να εργάζεται για την κυβέρνηση της χώρας που καλύπτει δημοσιογραφικά». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη Γενική Συνέλευση η κ. Καρασάββα δεν αρνήθηκε ότι συνεργάστηκε με τον συγκεκριμένο φορέα την περίοδο 2006 - 2007, ενώ προσκόμισε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία για συγκεκριμένη μη δημοσιογραφική εργασία είχε λάβει το ποσό των 1.000 ευρώ. Οι συνάδελφοί της, ωστόσο, έκριναν ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος του σωματείου.
Οικονομικές ατασθαλίες
Είναι προφανές ότι η διαγραφή ενός τόσο επιφανούς μέλους έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ενωσης, με τους δημοσιογράφους να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται κυρίως ανταποκριτές με αποκλειστική απασχόληση σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης και στο άλλο άνθρωποι που συνεργάζονται με διάφορα μέσα.
Πολλοί από το δεύτερο «στρατόπεδο» κρίνουν ότι το πειθαρχικό όργανο εξήντλησε την αυστηρότητά του απέναντι στη δημοσιογράφο, η δουλειά της οποίας ως ανταποκρίτριας επί εικοσαετία σε κορυφαία μέσα των ΗΠΑ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πέραν τούτου, αναφέρουν, η αποπομπή της κ. Καρασάββα στη δεδομένη χρονική στιγμή εγείρει πολλά ερωτήματα.
Σύμφωνα με την ομάδα αυτή των δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν συνασπιστεί σε μια άτυπη εκστρατεία, η διαγραφή της κ. Καρασάββα αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικών σκανδάλων. Η κ. Καρασάββα, έως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε αποφασίστηκε η απομάκρυνσή της, διατελούσε μέλος του Δ. Σ., στη θέση του ταμία. Σύμφωνα με τους συναδέλφους της που τάσσονται σήμερα στο πλευρό της, κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της στη θέση αυτή, είχε αποκαλύψει σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες παλαιότερων προεδρείων. (Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.)
«Δεν μπορώ να αντισταθώ στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό κίνητρο πίσω από την ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά της συναδέλφου Ανθής Καρασάββα δεν είναι θέμα υψηλής δεοντολογίας όπως παρουσιάζεται», γράφει σε επιστολή του στα μέλη της Ενωσης ο κ. Gerd Hoehler, μέλος από το 1979, καλώντας το Δ. Σ. να εγκρίνει έναν ανεξάρτητο διαχειριστικό έλεγχο. Για «Ιερά Εξέταση» κάνει λόγο, με τη σειρά του, και ο κ. Werner Van Gent, πρώην πρόεδρος της ΕΑΞΤ, σημειώνοντας ότι η κ. Καρασάββα είχε ξεσκεπάσει έναν «όχι απόλυτα άμεμπτο προσωπικό δανεισμό από την ΕΑΞΤ». Το επίτιμο μέλος της Ενωσης κ. John Rigos, επίσης, καταγγέλλει ότι άλλοι περίπυ 20 ανταποκριτές - μέλη της ΕΑΞΤ έχουν εργαστεί για κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δύο εκ των οποίων είναι σήμερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. «Αραγε, οι “ηθικολόγοι” αυτοί θα δεχθούν την έρευνα ενός πολύ πιο ανήθικου θέματος, αυτού της κακοδιαχείρισης;» αναρωτιέται σε επιστολή του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.10.09


Σχόλιο ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών διέγραψε ένα μέλος της για λόγους «ηθικής τάξης». Η ΕΣΗΕΑ για τα αντίστοιχα δικά μας σφυρίζει αδιάφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς