19 Οκτ 2009

ΕΞΠΡΕΣ: απεργία αύριο το πρωί παρά τη συνάντηση εργοδοσίας και σωματείων


Πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα το μεσημέρι –παραμονή της νέας 48ωρης απεργίας-στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ η συνάντηση ανάμεσα στην ιδιοκτησία της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ και των τριών εμπλεκόμενων Σωματείων που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και τους διοικητικούς.
Ο κ. Γιώργος Καλοφωλιάς και η αδελφή του Αλίντα Καλοφωλιά προσήλθαν συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της εφημερίδας Αριστείδη Ζευγίτη και τον σύμβουλο Κώστα Νικόλτσιο. Παρόντες στη συνάντηση οι πρόεδροι της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, ενώ από την ΕΣΗΕΑ (που ως γνωστόν δεν έχει ακόμη προεδρείο) πέντε μέλη του ΔΣ.
Από τη μεριά της εργοδοσίας διατυπώθηκε το αίτημα για αναστολή της απεργίας με τη διαβεβαίωση ότι σε 3-4 εβδομάδες υπολογίζεται ότι θα δοθεί η έγκριση για το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο προσβλέπουν ως σανίδα σωτηρίας. Αμέσως, θα κατατεθούν στις τράπεζες τα έγγραφα για τη χορήγηση δανείου. Με αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Ο Μάρκος Γκανάς, πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, υπενθύμισε οτι αυτή η ιστορία κρατάει τέσσερα χρόνια και το μόνο δάνειο που έχει πάρει η επιχείρηση είναι η παρακράτηση των δεδουλευμένων των εργαζόμενων και μάλιστα άτοκα. Και τώρα δεν είναι πάλι σαφές πότε και πόσα θα πληρωθούν. Η Νανά Νταουντάκη επεσήμανε οτι εργαζόμενοι και Σωματεία έχουν δείξει υπερβολική ανοχή αλλά απο τήν μεριά της ιδιοκτησίας δίνονται συνεχώς υποσχέσεις που δεν τηρούνται και- το χειρότερο- με την πρακτική τους προσπάθησαν νά κόψουν τους εργαζόμενους σε κομμάτια αντί να τους σέβονται για τήν στήριξη που παρέχουν στήν επιχείρηση ολα αυτά τα χρόνια. Και δεν ειναι μόνο ασαφές το άν, πότε και πόσα αλλά και το ποιοί θα πληρωθούν.
ΟΙ φόβοι που εκφράζονται τον τελευταίο καιρό, είναι ότι από την όποια ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση συντασσόμενοι με την απόφαση του Σωματείου τους.
Οι φόβοι είναι απόλυτα δικαιολογημένοι καθώς πέρα από την κακή οικονομική κατάσταση του Ομίλου, σειρά κακών χειρισμών (με τη συνέργεια και στελεχών όλων των κλάδων)έσπρωξαν πολλούς εργαζόμενους (από αυτούς που δεν έφυγαν κουρασμένοι και απογοητευμένοι) να προχωρήσουν σε επίσχεση ώστε να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους χωρίς να δουλεύουν απλήρωτοι πληρώνοντας και από την τσέπη τους για να πάνε στην …Κερατέα. Μια άλλη ομάδα δημοσιογράφων αλλά και τεχνικών της ΕΤΗΠΤΑ (που δεν απεργεί, ουτε βρίσκεται σε επίσχεση) τήρησε διαφορετική στάση και συνέχισε να εργάζεται. Σ΄ αυτούς δίνεται ένα ποσό κάθε εβδομάδα έναντι των οφειλόμενων.
Μετά απο επίμονες διευκρινιστικές ερωτήσεις ο κ. Καλοφωλιάς διαβεβαίωσε οτι αν και όταν πάρουν το δάνειο θα πληρωθούν ΟΛΟΙ χωρίς εξαιρέσεις. Πρός το πάρόν κάποιους βολεύει ο διαχωρισμός σε εργαζόμενους με "έναντι" και σε "υπο επίσχεση".
Η απεργία, πάντως, θα προχωρήσει κανονικά αύριο το πρωί.
Το μεσημέρι συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με θέμα τη συγκρότηση προεδρείου αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συζητήσει και το θέμα της Εξπρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς