21 Δεκ 2011

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά

Το "μπαλάκι" στο υπουργείο Εργασίας πετά η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αντιμέτωπη με την καθολική, όπως φαίνεται, εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων του Τύπου. Και ζητά από το υπουργείο να εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά και η ύπαρξη ενός είδους Τειρεσία για όσους έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τις οποίες δεν τήρησαν ποτέ.

Η ασυδοσία των εργοδοτών μας είναι δεδομένη. Και δεδομένη είναι και η πλήρης ατιμωρησία μέχρι τώρα, αφού επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν επί χρόνια εξακολουθούν και λειτουργούν κανονικότατα, λαμβάνοντας μάλιστα και κρατικές διαφημίσεις ή απολαμβάνοντας δικαιωμάτων και προνομίων. Κύριο προνόμιο η "ομερτά": κανείς δεν θα δει το όνομά του στο χαρτί ή στον αέρα, αφού ένας άγραφος νόμος προστατεύει τους εκδότες και τους καναλάρχες. Δυστυχώς, πιστή σε αυτή την αρχή και η διοίκηση του Ταμείου "μας" δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο κατά των εργοδοτών που παρακρατούν τις εισφορές και δεν τις αποδίδουν, δηλαδή τελούν ένα βαρύ κακούργημα.

Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται να νομοθετήσει το κράτος άλλα μέτρα, αφού το ταμείο έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή ποινών κατά των "μπαταχτσήδων".

Αλήθεια τι έχει κάνει μέχρι τώρα; Πόσους εργοδότες τιμώρησε; Σε πόσους επέβαλε μέτρα; Γιατί τους καλύπτει, αρνούμενο να δώσει στα σωματεία στοιχεία για τα χρέη; Ποιοι έχουν κάνει ρύθμιση και δεν την τήρησαν; Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν;

Να θυμίσουμε ότι η ΕΣΠΗΤ έχει ζητήσει κατ' επανάληψη τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πάρει καμιά απάντηση. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ, μιλώντας στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ έκανε την απίστευτη πρόταση: "Να αναλάβουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να ελέγχουν τις επιχειρήσεις"! Κι απείλησε ότι θα κόβει την ασφάλιση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η εργοδοσία δεν καταβάλλει τις εισφορές!

Νομίζουμε ότι το "θράσος" έχει τα όριά του. Και μάλιστα από μια διοίκηση που έσπευσε εν μέσω κρίσης και κατάρρευσης της οικονομίας (το καλοκαίρι του 2010) να τοποθετήσει τα αποθεματικά του Ταμείου στα ομόλογα-σκουπίδια του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας σήμερα τον κίνδυνο αυτά να απωλέσουν το 50% της αξίας τους με το "κούρεμα". Αλήθεια τότε γιατί δεν ενημέρωσε τις διοικήσεις των ενώσεων, όπως έσπευσε να κάνει τώρα με την επιστολή στον Κουτρουμάνη;

Η διοίκηση του Ταμείου έχει σοβαρές ευθύνες γι αυτή την κατάσταση και δεν μπορεί να υπεκφεύγει.

Αλήθεια, οι "εκπρόσωποι των εργαζομένων" σε αυτή τη διοίκηση τι θέση παίρνουν;

Aκολουθεί η επιστολή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς τον Γ. Κουτρουμάνη

Αγαπητέ κ. Yπουργέ,

η συνεχιζόμενη ραγδαία πτώση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων προκαλείται, κατά βάση, από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας που κατά τα φαινόμενα θα φθάσει φέτος το 6% του Α.Ε.Π. Επιδρούν, όμως, προσθετικά και άλλοι παράγοντες, όπως η εκμετάλλευση της υφεσιακής διαδικασίας και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας από εργοδότες ή επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή που τα προβλήματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να επηρεάζουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των κοινωνικών πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ιδιαίτερα.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών προτείνουμε:

Πρώτον, να εφαρμοστεί άμεσα η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 40 του Ν. 3863/2010 για την πληρωμή εισφορών μέσω Τραπεζών από τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

Δεύτερο, να εξεταστεί η δημιουργία κατά Ταμείο (ή και ενός κεντρικού μηχανισμού) ενός είδος Τειρεσία ασφαλιστικών εισφορών, κατά το πρότυπο του Τειρεσία των Τραπεζών, στο οποίο να καταγράφονται οι ρυθμίσεις των εισφορών-οφειλών, στις οποίες υπήχθησαν μεν π.χ. τα τελευταία χρόνια οι εκδοτικές επιχειρήσεις χωρίς, όμως, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (καταβολές δόσεων, κ.λ.π.) έτσι ώστε να αποκλείονται του λοιπού από μελλοντικές ρυθμίσεις οφειλών και να αρχίζουν εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και ποινικές διαδικασίες.

Τρίτο, να επεκταθούν και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όσα προ ημερών εξαγγείλατε για την παραπομπή στο αυτόφωρο των οφειλετών του Ι.Κ.Α. με τις ρυθμίσεις που πράγματι θα τους εξαναγκάζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Η επιστολή μας σας αποστέλλεται και μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ της 14/12/2011 (ΑΔΣ 53).


Με εκτίμηση,


Ο Πρόεδρος
Κων/νος Τσουπαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς