20 Δεκ 2011

Μαζικές συλλήψεις δημoσιογράφων στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, σε εφόδους που πραγματοποίησε σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι συλλήψεις όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ έγιναν στο πλαίσιο ερευνών για τους δεσμούς ανάμεσα σε Κούρδους ακτιβιστές και ένοπλους αυτονομιστές.
Η αστυνομία συνέλαβε 25 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Μουστάφα Εζέρ.
Τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι από το προσκείμενο στην κουρδική παράταξη ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle συνελήφθησαν, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
Στόχος της επιχείρησης ήταν μια οργάνωση που ονομάζεται Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που είχε ιδρυθεί το 2005. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μιας ποινικής δίωξης του 2009, η οργάνωση είχε ιδρυθεί από το PKK το 2005 με σκοπό την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού συστήματος.
Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται ήδη 70 δημοσιογράφοι, για τους οποίος η Άγκυρα διατείνεται πως βρίσκονται στις φυλακές για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με το έργο τους.
Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο ελευθεροτυπίας και κατατάσσεται στην 138η θέση από τις 178 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς