22 Δεκ 2011

Η «Ελευθεροτυπία» είναι οι εργαζόμενοί της
Πρώτη σελίδα και κύριο άρθρο της σημερινης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Απο αύριο οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργία.

Η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» προς το άρθρο 99

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι
ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ άκουγαν χθες, φθάνοντας στο γραφείο, το νέο: Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Να κηρύξει ουσιαστικά πλήρη στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: την καταβολή τουλάχιστον του Δώρου των Χριστουγέννων και ενός μέρους των οφειλών, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, που είχαν ήδη οι εργαζόμενοί της εξαγγείλει, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί δημοσιογραφικά στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζομένους της από τον περασμένο Αύγουστο.

Από τότε που άρχισε ο κύκλος των πρόσφατων περιπετειών της, όταν ήδη από τα μέσα Ιουλίου η επιχείρηση ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα, με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ, Παρασκευή απόγευμα, και υπογραφή «Εκ της διοικήσεως».

Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές, οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου, το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου «μπίζνες πλαν» εξυγίανσης.

Το δάνειο θα έκλεινε αρχικά, υποτίθεται, τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε μέσα Αυγούστου, τα μέσα Αυγούστου από Σεπτέμβριο και συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο, όπου να 'ναι, κλείνει. «Εκλεισε κατά 98%», έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζομένους να βάζουν συνεχώς πλάτη, μην επιλέγοντας ακόμη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.

Μια συμφωνία για δάνειο, που οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν θα πάει για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά για να αποζημιωθούν με «οικειοθελή» απόλυση όσοι από αυτούς δεν άντεχαν την πολιτική «σοκ και δέος», που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η διοίκηση. Το περιβόητο «μπίζνες πλαν» μιλούσε για περικοπή του κόστους κατά 50%, δηλαδή προέβλεπε μαζικές απολύσεις, θεωρώντας ως μοναδικό πρόβλημα το υποτιθέμενο υψηλό εργατικό κόστος. Εστω και έτσι, οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί για όσους τυχερούς απέμεναν μετά την επιλογή...

Και ας μην έφταιγαν οι εργαζόμενοι ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση, που δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ούτε για την όποια κακοδιαχείριση στην εταιρεία ούτε για τις επιλογές τής εκδότριας, που στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων να βρει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους παρέπεμπε στο τραπεζικό δάνειο που δεν ερχόταν και το οποίο έθετε η ίδια ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας.

Στις συνεχείς εκκλήσεις της εργασιακής επιτροπής, ότι από την εφημερίδα ζουν 800 και πλέον εργαζόμενοι, ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε κλείνοντας πλέον πέντε μήνες απλήρωτοι, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει, χρωστά νοίκια, δάνεια, υποχρεώσεις, η εργοδοσία σήκωνε τα χέρια ψηλά, φορτώνοντας το πρόβλημα στις τράπεζες.

Κι όμως, είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που διαβεβαίωνε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λίγους μήνες πριν, ότι πληρώνει κανονικά όλες τις οφειλές πλην εργαζομένων. Κι όμως είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που διαβεβαίωνε στην Επιτροπή Συμφιλίωσης ότι το ρεύμα είναι πολυτιμότερο από τους εργαζομένους, απαντώντας στην ερώτηση της γενικής γραμματέως γιατί δεν κάνει κάποια ρύθμιση με τη ΔΕΗ. Είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που μέχρι και χθες ακόμη διαβεβαίωνε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων, κάτι που τελικά δεν έκανε, παρά τη χθεσινή προθεσμία που έληγε σύμφωνα με το νόμο.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» έκαναν τεράστια υπομονή, αποφασίζοντας τελικά τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις πρώτες τους απεργίες, ευελπιστώντας ότι η εκδότρια κ. Μ. Τεγοπούλου θα συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών της για την τύχη των εργαζομένων.

Τον Δεκέμβριο προχώρησαν στην πρώτη τους μεγάλη τριήμερη απεργία, με στόχο να μπλοκάρουν την έκδοση των φύλλων Σαββάτου-Κυριακής, αλλά αυτό δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόσφατα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους, ανακοινώνοντας δύο 48ωρες απεργίες για τα φύλλα Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς και από τις 2 Ιανουαρίου επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, πάντα με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων.

Αντί έστω κάποιας υπόσχεσης, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν την απειλή για προσφυγή στο άρθρο 99. Μια προσφυγή που απειλεί να μετατρέψει την άλλοτε μαχητική εφημερίδα των συντακτών σε εφημερίδα των πιστωτών, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια κατανόησης, μετά τον τελευταίο εμπαιγμό αποφάσισαν παμψηφεί να προχωρήσουν άμεσα από αύριο στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, έως ότου πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Η «Ελευθεροτυπία» επέζησε από τον Αύγουστο και μετά χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων της, που συνέχισαν με επαγγελματική ευσυνειδησία να εκδίδουν την εφημερίδα, ζυγιάζοντας κάθε φορά και τη σχέση με τους αναγνώστες.

Η «Ελευθεροτυπία» είναι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι υπόσχονται να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή. Οχι όμως για να γίνονται πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη τους. Αλλά για να συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο με την ίδια ευσυνειδησία που δείχνουν για χρόνια, καθώς και τους τελευταίους πολύ δύσκολους μήνες, σεβόμενοι την παράδοση μιας εφημερίδας που ήταν πάντα ανοιχτή στο διαφορετικό. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τον αγώνα για τη δικαίωσή μας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή μας σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή επίθεση των εργοδοτών, σε όλους τους εργαζομένους της χώρας που πλήττονται από την πολιτική του Μνημονίου. Πολιτική που φιλοδοξούσε να εφαρμόσει στις πλάτες μας και η διοίκηση της «Ελευθεροτυπίας».

Οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει η εφημερίδα, για να συνεχίσει να κρατά ζωντανή την ενημέρωση αυτήν την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

Ζητούμε τη συμπαράσταση των αναγνωστών και όλων των εργαζομένων στον αγώνα για τη δικαίωσή μας. Καλούμε την εργοδοσία να συμμετάσχει και η ίδια στην οικονομική στήριξη της εφημερίδας για την έξοδό της από την κρίση.
Οι εργαζόμενοι στη «Χ.Κ. Τεγόπουλος»


πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς