15 Ιουλ 2013

«Εμείς παράγουμε, όχι η παράνομη Δ.Τ.»

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ Π. ΚΑΨΗ

Η Δ.Τ. συνεχίζει το ανυπόληπτο ταξίδι της μέσω Digea, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τις κινητοποιήσεις τους και ο αρμόδιος υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής τα περί «κατάληψης» στο Ραδιομέγαρο, η οποία εμποδίζει την κανονική λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα. 

Οι μέρες κυλούν -η συμφωνία με τα στούντιο της Παιανίας δεν θα είναι, όπως μαθαίνουμε, για πάντα- και το «μαύρο» δεν έχει φύγει ακόμη, αφού, εκτός από την περίφημη Δ.Τ., δεν επέστρεψαν στον αέρα ούτε τα ραδιόφωνα ούτε το site της ΕΡΤ.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους έριξαν το γάντι στον Παντελή Καψή... 

...αναφέροντας πως αποδέχονται την πρόσκλησή του «για να φτιάξουν μαζί μια ραδιοτηλεόραση που να φυσάει», καλώντας τον να «αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να εκπέμψουν παντού οι δημόσιες συχνότητες». Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων το "μαύρο" της 11ης Ιουνίου και τονίζουν πως δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα "παζάρι" το οποίο θα έχει ως προαπαιτούμενο να "σφραγιστούν" έστω και για ένα λεπτό τα ραδιοφωνικά - τηλεοπτικά στούντιο και πλατό των κεντρικών και περιφερειακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και να "αλυσοδεθούν" οι πόρτες του Ραδιομεγάρου».
«Είμαστε εδώ»
«Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ», λένε οι εργαζόμενοι. «Παράγουμε πλήρες πρόγραμμα σε τηλεόραση, ραδιόφωνα και πολυμέσα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα για ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, και επαναλαμβάνουμε ότι το μόνο που απομένει για την αποκατάσταση της νομιμότητας είναι να εκπέμψουν παντού οι δημόσιες συχνότητες και όχι η κακέκτυπη και παράνομη Δ.Τ. Δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση στο Ραδιομέγαρο ούτε στον αρμόδιο υφυπουργό ούτε σε κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και του ειδικού διαχειριστή στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Ενημερώνουμε, πάντως, ότι για να αποφευχθούν παράνομες, πρόχειρες και αδιαφανείς τακτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι στιγμής, η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής, την οποία επικαλείται ο ειδικός διαχειριστής, δεν είναι υπόθεση τεσσάρων ημερών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, λεπτομερή καταγραφή που θα συνοδεύεται με τον αντίστοιχο αριθμό εγγράφων και προσδιορισμό ποιοι παραδίδουν, σε ποιον και με ποιο εργασιακό καθεστώς. Επισημαίνουμε ότι η τελευταία απογραφή του συνόλου του υλικού της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα σε περίοδο πλήρους λειτουργίας της εταιρείας διήρκεσε τέσσερις μήνες».
Στη συνέχεια απαντούν στα περί «υψηλής μισθοδοσίας της ΕΡΤ» για τα οποία έκανε λόγο ο Παντελής Καψής...
«Η μισθοδοσία της ΕΡΤ αφορά το 44% του προϋπολογισμού της εταιρείας και είναι, αντίθετα από ό,τι υποστήριξε ο Π. Καψής, πολύ κοντά στο "ιδανικό" 40% με βάση τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά πρότυπα και τις έρευνες της EBU. Διευκρινίζουμε δε, ότι σχεδόν σε όλες τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στον κόσμο, οι δαπάνες για τη μισθοδοσία υπερβαίνουν κατά πολύ το 40%. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εξορθολογισμός δαπανών από το 60% στο 40% επετεύχθη από τη Διοίκηση της ΕΡΤ το 2010, με την εταιρεία σε λειτουργία και χωρίς αντιδράσεις των εργαζομένων, όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές του "μαύρου". Να επαναλάβουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αντέδρασαν καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση, απαξίωση και αυθαίρετη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέσω οριζόντιων μέτρων που προέβλεπαν κλείσιμο της ΕΤ1 και των περιφερειακών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Να προσθέσουμε δε, ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της εταιρείας, πριν από το "λουκέτο" οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν λίγο περισσότερο από το 35% της συνολικής λειτουργίας».
Pool
Τέλος, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν: «Η "χειροκίνητη τηλεόραση", που απαιτεί δηλαδή αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και αναχρονιστικές μεθόδους, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, ήταν κυρίως επίτευγμα των κυβερνήσεων που "φόρτωναν" με... υποχρεώσεις την ΕΡΤ. Να σημειώσουμε ότι μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ΕΡΤ είναι επιφορτισμένη για την αποκλειστική κάλυψη του συνόλου της δραστηριότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με την υποχρέωση μάλιστα να προσφέρει δωρεάν το τηλεοπτικό υλικό στα ιδιωτικά κανάλια (pool), τα οποία με απόφαση της Πολιτείας τα μετέδιδαν και πρώτοι, υπονομεύοντας τον όποιο ανταγωνισμό με την ΕΡΤ».
ΥΓ.1 Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ακόμη και σήμερα να δοθεί στη δημοσιότητα προκήρυξη θέσεων εργασίας τρίμηνης διάρκειας, που θα αφορά το μεταβατικό φορέα.
ΥΓ.2 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκας και ζητεί να ακυρωθούν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες σταμάτησε η λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντίθετη στο άρθρο 44 του Συντάγματος, καθώς για την έκδοσή της δεν υπήρξε καμία εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, όπως απαιτεί ο συνταγματικός χάρτης, αλλά ούτε υπογράφεται από το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
ΝΤ. ΛΟΥΚΙΣΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς