14 Μαΐ 2013

Μυστική κατάσχεση τηλεφωνικών αρχείων του καταγγέλλει το Associated Press


Μια «μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατήγγειλε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αναφέροντας ότι το υπουργείο κατάσχεσε μυστικά καταλόγους των τηλεφωνημάτων του πρακτορείου και ορισμένων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κατάλογος με τα τηλεφωνήματα που κατασχέθηκε εν αγνοία του, σχετίζεται με ένα άρθρο που δημοσίευσε τον Μάιο του 2012 για μια «επιχείρηση της CIA στην Υεμένη η οποία εμπόδισε, την άνοιξη του 2012, μια συνωμοσία της Αλ-Κάιντα με στόχο να εκραγεί μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ».

Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο, έστειλε μια επιστολή στον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, στην οποία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «καμιά δυνατή δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες». Στην επιστολή, ο επικεφαλής του Associated Press, Γκάρι Προύιτ, κάνει λόγο για «μια μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση (...) στις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών του Associated Press».


Ο Προύιτ τονίζει πως τα τηλεφωνήματα που ήταν στόχος των αρχών έγιναν σε διάστημα δύο μηνών στις αρχές του 2012, και αφορούν περίπου είκοσι γραμμές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, που ανήκαν στο πρακτορείο ή σε δημοσιογράφους του. Διευκρίνισε επίσης ότι το Associated Press εξετάζει κατά πόσον είναι δυνατό να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζήτησε από το υπουργείο να επιστρέψει στο πρακτορείο αυτούς τους καταλόγους των τηλεφωνημάτων και να καταστρέψει οποιοδήποτε αντίγραφό τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απαντά στις ανωτέρω κατηγορίες, αλλά τονίζει ότι ακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό νόμων όταν αναζητεί καταλόγους τηλεφωνημάτων ή άλλες πληροφορίες από οργανισμούς του Τύπου. «Οι κανονισμοί αυτοί μας επιβάλλουν να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις πληροφορίες μας με όλα τα δυνατά μέσα (...) πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε σε επίσημο αίτημα», που επιτρέπει την κατάσχεση των καταλόγων, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οφείλουμε να προειδοποιούμε τον οργανισμό εκ των προτέρων εκτός αν αυτό δημιουργεί σημαντική απειλή για την ακεραιότητα της έρευνας», προσθέτει.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν έχει «καμιά γνώση» για τέτοια διαβήματα αναφορικά με το Associated Press. «Δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με εγκληματολογικές έρευνες, αφού αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνει ανεξάρτητα το υπουργείο Δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς