17 Μαΐ 2013

Δανός ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας


Με την εκλογή των νέων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και την έγκριση 21 ψηφισμάτων, έληξαν την Τετάρτη στο Βέλγιο οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

Για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΔ πρόεδρος εξελέγη ο Δανός, Morgens Blicher. Αντιπρόεδρος η Ρωσίδα, Nadezda Azgikhina.


Πρώτος σε αριθμό ψήφων μεταξύ των εφτά μελών της νέας διοίκησης (101 από τους 139 ψήφους) εξελέγη ο Έλληνας υποψήφιος που είχε υποδείξει η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, Γιάννης Κοτσιφός, θέση που κατείχε επί τρεις συνεχόμενες θητείες από το 2008 με επιτυχία, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης.

Στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ συμμετέχουν επίσης (κατά σειρά εκλογής): Daniela Stigliano (Ιταλία), Andreas Bittner (Γερμανία), Barry White (Βρετανία), Urs Thalmann (Ελβετία), Paco Audije (Ισπανία), Agnieskza Romaszewska (Πολωνία).
Για τις διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης η εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, Νέλλη Κατσαμά, με κατατοπιστική αναφορά της ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ως εξής:

 «Εκπροσωπώντας περισσότερα από 300.000 μέλη (για την ακρίβεια 320.000 από 29 χώρες) , η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), που συνήλθε στην Verviers, του Βελγίου στις 13 - 15 Μαΐου 2013, κλήθηκε να συζητήσει και να προτείνει θέσεις για τα εργασιακά δικαιώματα που πλήττονται από την παρατεινόμενη κρίση και τις πολιτικές της λιτότητας.

Στο επάγγελμά μας, τονίστηκε στην Συνέλευση γινόμαστε μάρτυρες του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ, ορισμένα από αυτά ιστορικής σημασίας, κι αυτό συνδέεται άμεσα και στενά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε χέρια όλο και λιγότερων, επηρεάζοντας βαθειά την καρδιά του δημοκρατικού διαλόγου, η οποία κυριαρχείται όλο και περισσότερο από μια ενιαία αφήγηση, όπου τα κοινωνικά ζητήματα έχουν περιπέσει σε ζητήματα που όλο και περισσότερο αφορούν στη μακρο-οικονομικό οικονομία.

Υπό το πρόσχημα μιας ψευδούς ευελιξίας, πολύ γρήγορα ένα μονολιθικό όραμα επιβλήθηκε στους πολίτες τονίστηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ.

Είτε στη Λευκωσία, τη Λισαβόνα, είτε τη Μαδρίτη και την Αθήνα, η κοινωνική οπισθοδρόμηση πηγαίνει πάντα χέρι-χέρι με τα ΜΜΕ που κλείνουν, με όλο και χαμηλότερες αμοιβές για τους δημοσιογράφους και αδιαφορία για την ίδια την ιδέα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Το καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων κι επισφαλώς εργαζομένων δημοσιογράφων επιδεινώνεται.

Χιλιάδες συνάδελφοί μας οδηγούνται στην ανεργία, σε μια ΕΕ όπου ήδη 26 εκατομμύρια, είναι άνεργοι. Επομένως σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για το επάγγελμά μας να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα είναι πραγματοποιήσιμο μόνο εάν η ΕΟΔ μπορεί να συσπειρώσει μέλη της, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και εάν οι εν λόγω ενώσεις μπορούν να αυξήσουν την συμμετοχή τους, και καλέσουν τα μέλη τους σε δράσεις σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις και τα ψηφίσματα(21) που εγκρίθηκαν αναθέτουν στη νεοεκλεγείσα Ε.Ε. να εντείνει την αλληλεγγύη της με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους που αγωνίζονται κατά της λιτότητας.

Ανατίθεται στην οργανωτική επιτροπή να διοργανώσει ένα συνέδριο μέχρι το τέλος του 2013 ή το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσουν οι αγώνες ενάντια στη λιτότητα και η εκστρατεία να πάρει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, εξαναγκάζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταργήσουν τα μέτρα λιτότητας και την πολιτική που εστιάζεται στις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αγνοώντας τους ανθρώπινους πόρους.
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η νέα Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει εκστρατεία για να διατηρηθούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, και η πλήρης κοινωνική προστασία, ενώ εν όψει των Ευρωεκλογών του 2014 να αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα την καταπολέμηση της επισφαλούς εργασίας, αλλά και την ανάγκη να παραμείνει ενεργός ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για την ελευθερία της έκφρασης.

Στην Γ.Σ. επισημάνθηκε ακόμα, η ανάγκη να επικεντρωθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος και στις βασικές του ανάγκες. Αλλά και στα ίδια τα μέσα του, όπως η ερευνητική δημοσιογραφία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει, για να βοηθήσει ώστε να βγούμε από την κρίση, δημοσιογράφοι και πολίτες. (Έγινε αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες - στην ανίχνευση ανωμαλιών στις δημόσιες προμήθειες, στην έρευνα των ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, στη μελέτη των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών, στη γνωστοποίηση των συγκρούσεων διαφόρων συμφερόντων).

Η Γ.Σ ενέκρινε ακόμα τις προτάσεις για εκστρατεία, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τον ζωτικό ρόλο των συνδικάτων και των μέσων ενημέρωσης, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την εγγενή σύνδεση των δημοσιογράφων με ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο την πλήρη προστασία των δημοσιογραφικών πηγών στο πλαίσιο μιας τεχνολογικής εποχής, όπου οι εργοδότες μπορούν να προδώσουν μονομερώς τις πηγές χωρίς την άδεια των εργαζομένων τους, κατά τρόπο που να κάνει τεράστια ζημιά στην κρίσιμη σχέση μεταξύ των καταγγελλόντων και των δημοσιογράφων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο έργο που επιτέλεσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την ελευθερία της έκφρασης και τις δημοσιογραφικές ελευθερίες στην Τουρκία κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Υπενθυμίζοντας την πρόσκληση της ΕΟΔ υπέρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία, μια πρωτοβουλία που επιτρέπεται για έναν ορισμένο αριθμό των δημοσιογράφων, η Γ.Σ. κάλεσε τη νέα Ε.Ε. να συνεχίσει αυτήν την εκστρατεία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, και να ασκεί πιέσεις ώστε και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις να ασχοληθούν με την υπεράσπιση των ελευθεριών του Τύπου(στην Τουρκία).

Το θέμα της Ρωσίας και της ευρύτερης περιοχής επίσης συζητήθηκε και ζητήθηκε η συνέχιση της εκστρατείας κατά της ατιμωρησίας αλλά και η ενίσχυση του δικτύου συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για τα θέματα φύλου συζητήθηκε να συνεχίσει η υποστήριξη της καταπολέμησης των διακρίσεων, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, να υποστηριχτεί η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Για τα συγγραφικά δικαιώματα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο για την υπεράσπισή τους σε αντίθεση με την συμφωνία που πέρασε μεταξύ Γαλλίας και του Google .

Υποστηρίχτηκε ακόμα, ότι πρέπει να προωθηθεί μια ακόμα καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων του ΕΟΔ, ώστε να διασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνεργασίες αλλά και η λειτουργική και οικονομική της αυτονομία της, με την πρόσληψη ακόμα και εκτάκτου προσωπικού αν χρειαστεί.

Η Γ.Σ. εξέδωσε δηλώσεις για τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, την Κύπρο, την δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ, τον Charles Enderlin και τους αγνοούμενους δημοσιογράφους στην Συρία.
Νέλλη Κατσαμά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς