15 Μαΐ 2013

Η εξέλιξη της Wikipedia σε πραγματικό χρόνο


Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα «στοιχεία» του Ίντερνετ: η online εγκυκλοπαίδεια, Wikipedia, είναι καρπός μίας «εργασίας» η οποία συνεχίζεται ακατάπαυστα, με χρήστες από όλο τον κόσμο να ανανεώνουν και να γράφουν ασταμάτητα άρθρα.

Μέρος αυτής της διαδικασίας μπορεί πλέον να παρακολουθήσει κανείς ζωντανά στο http://rcmap.hatnote.com/#en , που δημιούργησαν οι Στίβεν ΛαΠόρτε και Μαχμούντ Χασεμί. Πρόκειται για έναν χάρτη του κόσμου όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο το editing που κρατά «ζωντανή» τη Wikipedia, και τα μέρη όπου αυτό λαμβάνει χώρα.


Με το που ο επισκέπτης μπει στη σελίδα, ο χάρτης αρχίζει το live-updating κάθε φορά που ένας μη καταχωρημένος χρήστης της Wikipedia προβαίνει σε κάποια αλλαγή στα εκατομμύρια των καταχωρήσεών που την απαρτίζουν. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του χάρτη, οι μη καταχωρημένοι χρήστες αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% του συνόλου των edits (τα edits από καταχωρημένους χρήστες δεν συνοδεύονται από πληροφορίες περί ΙΡ), οπότε η δραστηριότητα που απεικονίζεται είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου.

Ο χάρτης παρέχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «ματιά» στον τρόπο λειτουργίας της Wikipedia και το πώς και πόσο αυτός παρουσιάζει ενδιαφέρον για χρήστες από όλο τον κόσμο.  Αξιοσημείωτο είναι ότι η «φυσική» τοποθεσία των editors φαίνεται πως δεν έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντά τους όσον αφορά το editing, καθώς πολύ συχνά στο χάρτη εμφανίζονται χρήστες οι οποίοι επεμβαίνουν σε άρθρα τα οποία φαντάζουν εντελώς απομακρυσμένα ή/και άσχετα με τη γεωγραφική τους τοποθεσία. Τα περισσότερα edits φαίνονται να έχουν να κάνουν όχι με εισαγωγή νέων δεδομένων ή δημιουργίας νέων σελίδων, αλλά με εκκαθαρίσεις άρθρων από απρεπείς χαρακτηρισμούς, βανδαλισμούς και «εξομάλυνση» κειμένων όπου παρατηρούνται υψηλοί ή απρεπείς τόνοι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς